8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Οικονόμου: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες

Οικονόμου: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες
Eurokinissi

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας πως επισπεύδονται τα σχέδια της κυβέρνησης για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με το νέο σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom, πρόσθεσε, πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της Ε.Ε.

Για την πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα θα εξακολουθεί να προμηθεύεται ενέργεια και να πληρώνει με τρόπο που να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις, προσθέτοντας ότι είναι τεχνικό το πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να λυθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς σε ευρώ πληρώναμε σε ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε».

Για την τουρκική προκλητικότητα

Ερωτηθείς για το χθεσινό μπαράζ παραβιάσεων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο τις χαρακτήρισε απαράδεκτες, λέγοντας πως αποτελούν παραβίαση κυριαρχίας και πως η πρόκληση αυτή δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές δεν συνάδουν με το πνεύμα της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πως υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Έκδοση 7ετούς ομολόγου

Αναφερόμενος στην επιτυχή επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου στη χώρα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, το βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, όπως και η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, ήταν από τους παράγοντες που χωρίς αμφιβολία συνέβαλαν στη χθεσινή θετική εξέλιξη.

Τόνισε μάλιστα ότι με τις κινήσεις αυτές, η Κυβέρνηση διατηρεί σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις στο ΝΑΤ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων στο ΝΑΤ, όπου σημειώνονταν οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις, προσθέτοντας πως, με νομοθετικές παρεμβάσεις απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες. Ήδη -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ έχουν καταφέρει να εκδίδουν νέες συντάξεις εντός 90 ημερών, χωρίς αυτές δηλαδή να καθίστανται ληξιπρόθεσμες, όπως είπε.

Για τον τουρισμό

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού χθες στο υπουργείο Τουρισμού, τόνισε ότι, όπως επισημάνθηκε όλοι οι δείκτες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικοί και υπάρχει αισιοδοξία ότι το ελληνικό Καλοκαίρι του 2022 θα είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο για την ελληνική οικονομία, για τους επαγγελματίες του κλάδου, για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και για όλη την ευρύτερη αγορά που τροφοδοτεί το τουριστικό μας προϊόν.

Παράλληλα υπογράμμισε πως ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στους επαγγελματίες στον κλάδο, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει κι αυτοί να συμμετέχουν και να ωφελούνται από την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι.