7ος χρόνος, ημέρα 2178η
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Οικονόμου: Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, αυτό είναι απολύτως καθαρό

Οικονόμου: Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, αυτό είναι απολύτως καθαρό
Eurokinissi

«Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα ξαναπάμε σε lockdown. Αυτό είναι απολύτως καθαρό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας στο εάν η κυβέρνηση εξετάζει απαγόρευση των παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου και μέτρων στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

«Θα παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε θρησκευτικές λειτουργίες με πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρσι, φέτος έχουμε πολύ κόσμο εμβολιασμένο. Δυο στους τρεις είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αντισώματα επειδή έχουν νοσήσει. Θέλουμε προφανώς να ανεβάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Εκείνο που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι δεν είναι φέτος όπως πέρσι, εξαιτίας του εμβολιασμού. Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας των δραστηριοτήτων», υπογράμμισε.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε εγκληματικές συμπεριφορές»

Για όσα συνέβησαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και πως απαντά στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ανέχεται φασιστικές συμπεριφορές ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι συμπεριφορές βίας αντιμετωπίζονται όπως ορίζει η συντεταγμένη Πολιτεία και το Κράτος Δικαίου, πολύ περισσότερο όταν αφορούν εφήβους και παιδιά». Όπως ανέφερε έχουν γίνει περισσότερες από 60 προσαγωγές, η αστυνομία βρήκε πιστόλια, ρόπαλα κλπ και ότι ο εισαγγελέας έχει ενεργοποιηθεί ενώ γίνεται έρευνα και στους ενήλικες.

«Δεν ξέρω αν αυτή η αντίδραση εκλαμβάνεται ως ανοχή. Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή ούτε με λόγια ούτε με έργα σε τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές. Δεν πρέπει να δώσουμε κανένα δικαίωμα στον οποιονδήποτε να δηλητηριάζει τα μυαλά των νέων παιδιών, δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο ανάδειξης και μετάδοσης φασιστικών συμπεριφορών οποιουδήποτε χρώματος και οφείλουμε όλοι να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή κάθε φορά που παρατηρούνται αυτά τα ζητήματα και αυτό κάνει η κυβέρνηση», επισήμανε. Και συμπλήρωσε: «Οι νόμοι, οι συμπεριφορές και το θράσος συμμοριών δεν υπάρχει περίπτωση να υπερισχύσουν των νόμων της Δημοκρατίας. Δεν το προσεγγίζουμε με λογική αποστάσεων και υποδεκάμετρου. Αν κάποιοι χρειάζονται υποδεκάμετρο για να στοιχηθούν απέναντι στα αυτονόητα, αυτό είναι δικό τους θέμα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τι σημαίνει η φράση του «καμία ανοχή σε φασιστικές συμπεριφορές οποιουδήποτε χρώματος», ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως όταν κάποιος πετάει μόλοτοφ και καίει έναν άνθρωπο, είτε έχει σουγιά και νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει την τρέλα ή την παράνοιά του, αυτά συνιστούν εγκληματική πράξη στελεχών συμμοριών πέρα από το αξιακό σύστημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων. Πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως αντιμετωπίζονται τον 21ο αιώνα σε όλα τα πολιτισμένα κράτη με τα εργαλεία που δίνει ο νόμος.

«Έχουμε αποδείξει πόσο συνεπείς είμαστε σε αυτό. Είμαστε απέναντι σε φασιστικές νοοτροπίες όπως της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η οποία χαρακτηρίστηκε εγκληματική με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Σαμαρά. Της Χρυσής Αυγής της οποίας η δίκη ολοκληρώθηκε με καταδίκη από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη επί των ημερών και τη θητεία αυτής της κυβέρνησης. Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε φασιστική συμπεριφορά, είτε κανείς φοράει κουκούλες, είτε έχει ξυρισμένα κεφάλια. Για εμάς είναι πολύ καθαρό αυτό. Είναι επικίνδυνο, η έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων σε άλλα ζητήματα, να οδηγεί κόμματα της αντιπολίτευσης να καλλιεργούν περίεργους συνειρμούς στην κοινωνία που μπορεί να δηλητηριάζουν το μυαλό κάποιων ανθρώπων. Ό,τι πετύχαμε στέλνοντας στο περιθώριο μορφώματα ακραία πρέπει να το διαφυλάξουμε. Δεν μετράμε τις αποστάσεις με υποδεκάμετρο. Δεν είναι θέμα αποστάσεων. Είναι θέμα αντίληψης, νοοτροπίας», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά με την Τουρκία, αυτή της υφαλοκρηπίδας»

Ερωτηθείς για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αν θα είναι επ’ αόριστο ή για 5 χρόνια, είπε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη για πενταετή επέκταση. «Πολύ γρήγορα θα έχουμε νέα προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε.

Με αφορμή φράση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που έδωσε στο Λούβρο περί διαφορών με την Τουρκία με σημαντικότερη αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν έχουμε απομακρυνθεί από την θέση ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά, αυτή της υφαλοκρηπίδας.

«Πολλές φορές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν αποσαφηνίσει ποια είναι τα ζητήματα διαφορών με την Τουρκία τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε εκατοστό από αυτή τη θεώρηση», απάντησε.

Τέλος, ερωτηθείς αν η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην ελληνογαλλική συμφωνία καλύπτει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως από την τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου προκύπτει η απάντηση. «Η συμφωνία είναι τεράστια εθνική επιτυχία και στρατηγική αναβάθμιση για τη χώρα μας. Περιγράφει αναλυτικά και στην ουσία και συμβολικά, αυτό που πέτυχε η χώρα. Αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα και μπορεί να είναι υπόδειγμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης με τη σημασία που έχει αυτή για τη γεωστρατηγική της δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη και στα σύνορά της», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ