Οι τουριστικές αγορές που δεν άνοιξαν είναι αυτές που μας πληγώνουν

Οι τουριστικές αγορές που δεν άνοιξαν είναι αυτές που μας πληγώνουν

Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Σουηδία. Πέντε μεγάλες αγορές ελληνικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εκτός της λίστας των 14 χωρών προς τις οποίες ανοίγει από σήμερα η ΕΕ τα σύνορά της. Είναι οι αγορές που μας πληγώνουν. Αντιστοιχούν στο 26% των συνολικών περυσινών εισπράξεων και στο 20% όσων ταξίδεψαν πέρυσι στην Ελλάδα. 

Με το “καλημέρα”, η προσπάθεια να μειωθεί η φετινή ζημιά στον τουρισμό ξεκινά με σχεδόν 7 εκατομμύρια λιγότερους από πέρυσι ταξιδιώτες μέσω των οποίων εισέρρευσαν 5 δισ ευρώ  -επί ενός συνόλου πέρυσι 32 εκατ. αφίξεων και 18 δισ ευρώ εσόδων. Ανάμεσα τους, η 2η και η 3η καλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, δηλαδή Βρετανοί και Αμερικανοί αντίστοιχα, με τους τελευταίους να έχουν μια από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες, της τάξης των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, από μόνα τους τα παραπάνω αδυνατίζουν το καλό σενάριο για τον τουρισμό. Αυτό προέβλεπε έσοδα μεταξύ 20% με 25% όσων είχαμε πέρυσι από τον τουρισμό, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ένα ποσό γύρω στα 4 με 5 δισ. ευρώ. Σενάριο φυσικά που προϋποθέτει και ότι ο φόβος της πανδημίας μεταξύ όλων των υπολοίπων δυνητικών επισκεπτών της χώρας, αυτών από τις άλλες μεγάλες αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, θα υποχωρήσει μπροστά στην επιθυμία τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά και την ασφάλεια που εμπνέει η πολύ καλή μέχρι τώρα επιδημιολογική μας συμπεριφορά.

Τι θα συμβεί τελικά ; Ποιος μπορεί να πει αν τελικά θα μας επισκεφτούν 4, 5 ή 10 εκατ. τουρίστες; Το μόνο βέβαιο είναι ότι Ιούνιος ήταν σχεδόν μηδενικός. Τα εποχικά ξενοδοχεία ήταν όλα κλειστά και τα ελάχιστα 12μηνης διάρκειας είχαν ελάχιστες πληρότητες, άρα μάλλον κινήθηκε με πτώση 90% σε σχέση με πέρυσι, όπως λένε παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας. 

Αν λοιπόν διαψευστεί το καλό σενάριο για τον τουρισμό και τελικά η χρονιά κλείσει κάτω από 25%, 20% ή και χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ερχόμαστε πιο κοντά στην αναθεώρηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία στην οποία προέβη προχθές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Τι είπε; Ότι στο βασικό σενάριο η ύφεση θα κυμανθεί στο 5,8% και στο δυσμενές στο 9,4%. Σε διαδικτυακό πάνελ του φόρουμ των Δελφών τον Απρίλιο ο ίδιος είχε μιλήσει για ύφεση 4% στο βασικό σενάριο και 8% στο ακραίο.

Οι προβλέψεις που υπάρχουν από τους ανθρώπους της τουριστικής βιομηχανίας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα σενάρια της ΤτΕ. Αν τα πράγματα πήγαιναν καλά στον τουρισμό θα ήμασταν πιο κοντά στο καλό σενάριο της τράπεζας. Τι βλέπουν όμως η τουριστική βιομηχανία, όπως και οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας της χώρας;  

Πηγή: ΙΝΣΕΤΕ

Ότι η πανδημία συνεχίζει να επελαύνει σε πλειάδα χωρών, ότι σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά ημερήσια ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ότι ο φόβος ενός δεύτερου παγκόσμιου γύρου πανδημίας είναι υπαρκτός. Εδώ εξάλλου στηρίζεται και το κακό σενάριο για ύφεση 9,4% για το οποίο στην έκθεση της ΤτΕ υπάρχει σαφής αναφορά στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου πανδημίας, άρα και ενός νέου lockdown. 

Στο Λέστερ της Βρετανίας μια πόλη 300.000 κατοίκων μπήκε προχθές σε καραντίνα. Στις ΗΠΑ η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει διατάξει το κλείσιμο των μπαρ στο Λος Άντζελες και σε άλλες έξι κομητείες, ενώ ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται σε περιοχές της Φλόριντα και του Τέξας. Σε κατάσταση lockdown βρίσκονται 36 προάστια στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η οποία συγκαταλέγεται στην “λευκή” λίστα των χωρών προς τις οποίες ανοίγουν από σήμερα τα σύνορα της ΕΕ, ενώ το ίδιο ισχύει για την περιοχή Γκίτερσλοχ της Β.Ρηνανίας στην Γερμανία. Αλλά ακόμη και να μην υπάρξει δεύτερος γύρος πανδημίας είναι πολλά τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα που με πρωτοβουλία των ίδιων των επιχειρηματιών, ακριβώς επειδή αυτοί θεωρούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο από το τελικό όφελος, επιλέγουν φέτος να μην ανοίξουν. 

Σίγουρα για κάποιες από τις χώρες που αποκλείστηκαν από την “λευκή λίστα, όπως η Βρετανία, τα επιδημιολογικά δεδομένα, άρα και η ένταξή τους σε αυτή, θα επανεξεταστεί περί τα μέσα Ιουλίου. Προς ώρας μένουμε στο γεγονός ότι η βρετανική, η αμερικανική και η ρωσική αγορά, οι οποίες αθροίζουν σωρευτικά περυσινά έσοδα 5,9 δισ ευρώ, ήτοι το 23% των συνολικών εισπράξεων του 2019 μένουν εκτός. Τουρισμός και οικονομικοί αναλυτές αναζητούν ξανά ελπίδα στην επιδημιολογική καμπύλη.