Οι νέοι δίνουν ώθηση στους εμβολιασμούς καλύπτοντας το χαμένο έδαφος απο τους δύσπιστους ηλικιωμένους

Οι νέοι δίνουν ώθηση στους εμβολιασμούς καλύπτοντας το χαμένο έδαφος απο τους δύσπιστους ηλικιωμένους

Έχοντας μόλις ξεπεράσει τους 2,5  εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους συμπολίτες μας και με άλλους 4.100.056  να έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται πλέον στο 24% και πλησιάζουμε σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο τείχος ανοσίας, που επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών. Από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης εκτιμά ότι ένα πρώτο ανάχωμα προστασίας θα έχει  χτιστεί όταν το 27% του πληθυσμού θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. 

Στο μεταξύ, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχουν κλειστεί 420.300 νέα ραντεβού με τα τρία εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson με περισσότερα από τα μισά, 240.000 ραντεβού, να αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, 96.300 ραντεβού να αφορούν το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J και αλλά 84.000 να αφορούν το Moderna. Για το εμβόλιο της ΑΖ δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη καθώς έχει παραγκωνιστεί διαθέτοντας τη χαμηλότερη απορροφητικότητα από όλα τα Covid εμβόλια. 

Σε 10 μέρες θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατ' οίκον, με τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών και με «όπλο» το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αλλά παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τους διαχειριστικούς επικεφαλής του προγράμματος «Ελευθερία», η υστέρηση των  εμβολιασμών στις μεγάλες ηλικίες συνεχίζει να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της εθνικής προσπάθειας.

Γι' αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει να στηρίζεται στο προβάδισμα που μπορούν να εξασφαλίσουν στους εμβολιασμούς οι νέοι, με τα άτομα ηλικίας 24-29 ετών να μπορούν από σήμερα να κλείσουν το ραντεβού τους με τα 3 διαθέσιμα εμβόλια, τα δυο mRNA και το Johnson & Johnson. 

Εκτός από τους ηλικιωμένους που έχουν φτάσει να έχουν εμβολιαστική κάλυψη με μια δόση σε ποσοστό 70%, προβληματίζει τους ειδικούς η υστέρηση των εμβολιασμών στη Βόρειο Ελλάδα, με 5 Νομούς να παρουσιάζουν τις πιο χαμηλές επιδόσεις. Έτσι, η Φλώρινα έχει ποσοστό κάλυψης με μια δόση 20,99%, ενώ λίγο πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Ευρυτανία με 24,78%, στη Ροδόπη με 25,36%, στην Ξάνθη με 25,52% και στις Σέρρες με ποσοστό 25,74%.

Η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων που αρχίζει να παίρνει μορφή με την εξαγγελία του υφυπουργού πολιτικής προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ότι τα πανηγύρια- οι εκδηλώσεις σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού - θα λάβουν το πράσινο φως τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου μόνο σε εκείνες τις περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη με τις δυο δόσεις θα είναι άνω του 50%, δίνει ισχυρό κίνητρο στους νέους που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι με το δικαίωμα να γλεντάνε.

Η δικαιολογημένη ανάγκη για διασκέδαση στα νιάτα (18-30 ετών) μπορεί να γίνει «πάσα» για να τρέξουν οι εμβολιασμοί με τα περισσότερα προνόμια να αφορούν τη σφαίρα της ψυχαγωγίας...