Οι μαθητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα
ΚΕΦίΜ

Οι μαθητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα

Με πλήρη επιτυχία και σε πανηγυρικό κλίμα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος στη χώρα μας από το ΚΕΦίΜ, με τη συμμετοχή 1.105 μαθητών από 135 Λύκεια της Επικράτειας και την πρώτη συμμετοχή σχολείου της Ομογένειας σε ελληνικό μαθητικό διαγωνισμό. Στον τελικό γύρο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουλίου στα Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο, αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι 5 μαθητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο διεθνές σκέλος του διαγωνισμού (www.economicsolympiad.com).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που κατέλαβαν τις 10 πρώτες θέσεις του διαγωνισμού είναι οι:

  • 1η Θέση: Χρήστος Μανεσιώτης, Εκπαιδευτήρια Δούκα
  • 2η Θέση: Γιάννης Διακαντώνης, Σχολή Μωραΐτη
  • 3η Θέση: Παύλος Βλατάκης, 6ο ΓΕΛ Γλυφάδας
  • 4η Θέση: Κριστιάν Σέλαρ, 8ο ΓΕΛ Αθηνών
  • 5η Θέση: Κωνσταντένια Καλύβα, ΓΕΛ Ξυλοκάστρου

Αναπληρωματικοί:

  • 6η Θέση: Αλκιβιάδης Ιωάννης Τουτζιαρίδης, Κολλέγιο Αθηνών
  • 7η Θέση: Εκερέμ Χένα, 2ο ΓΕΛ Τρίπολης
  • 8η Θέση: Δημήτριος Μάριος Καλύβας, 5ο ΓΕΛ Κατερίνης
  • 9η Θέση: Δημήτριος Βασιλικιώτης, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής
  • 10η Θέση: Βίκτωρας Κυρτσούδης, 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος"

Στην εξεταστική επιτροπή συμμετείχαν ο Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, o Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρόεδρος του ΚΕΠΕ, o Γεώργιος Πάνος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, o Άρης Νότης, οικονομολόγος εκπαιδευτικός, αρχισυντάκτης του Περιοδικού Ξενοφών, και ο Άγγελος Αντωνόπουλος, οικονομολόγος εκπαιδευτικός, Γραμματέας της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Κεντρικός ομιλητής στην τελετή βράβευσης των διακριθέντων μαθητών ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: "Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, στέκεται αρωγός στις προσπάθειες προώθησης της μάθησης και της παιδείας και υποστηρίζει τις δράσεις που ενισχύουν τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό αναγνωρίζοντας τις θετικές του επιδράσεις σε ολόκληρη την οικονομία και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα."

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Παναγιώτης Καράμαλης από τα Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο, και ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες της δεκάδας βράβευσαν μεταξύ άλλων η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, Γενικός Διευθυντής της Inventio Consulting.

Την τελετή βράβευσης έκλεισε ο Υπεύθυνος διοργάνωσης της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας, Νίκος Ρώμπαπας, ο οποίος ευχαρίστησε τους συντονιστές καθηγητές για τη σημαντική υποστήριξή τους στον διαγωνισμό και την προετοιμασία των μαθητών.

Την τελετή παρουσίασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Παπαχλιμίντζος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης οι εργασίες της Ημερίδας για την Οικονομική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, που έλαβε χώρα παράλληλα με το διαγωνιστικό σκέλος και με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων του επιχειρηματικού και εκπαιδευτικού κόσμου. Τόσο στην Ημερίδα όσο και στον τελικό της Οικονομικής Ολυμπιάδας αναδείχθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη βελτίωσης του οικονομικού αλφαβητισμού στη χώρα μας και της οικονομικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

O διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη στήριξη των χορηγών: Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Cargo 360, Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ, Inventio Consulting, Optima Bank, Optima Factors, Streamia, Polyeco S.A., Protocol, και το Περιοδικό Ξενοφών και τις Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ.