7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Οι Γερμανοί στον δρόμο για τις εκλογές μετά τη Σαξονία-Άνχαλτ

Οι Γερμανοί στον δρόμο για τις εκλογές μετά τη Σαξονία-Άνχαλτ

Οι εκλογές στο μικρομεσαίο κρατίδιο της Σαξονία-Άνχαλτ απέκτησαν φέτος εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη Γερμανία, καθώς ήταν η τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Η καθαρή πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες από τις δημοσκοπήσεις, δίνει μία νέα διάσταση στην προεκλογική κούρσα.

Οι προβλέψεις για επικράτηση του ακροδεξιού σχηματισμού της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που έστω κι ως συμβολισμός ήταν σημαντικός, είχαν προκαλέσει ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Το απευκταίο σενάριο δεν επαληθεύθηκε πάντως, ειδικά σε μία περιοχή όπου οι ακροδεξιοί παρουσιάζουν τεκμηριωμένα μεγαλύτερη ροπή στον εξτρεμισμό και τις ακρότητες. Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών Ράινερ Χάσελοφ συγκέντρωσε 37%, ενώ όλοι σχεδόν οι αντίπαλοι του υπέστησαν απώλειες.

Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση αυτή τη φορά, τόσο λόγω των αρνητικών εκτιμήσεων στις δημοσκοπήσεις, όσο και λόγω των εσωτερικών κλυδωνισμών και την αμφισβήτηση του υποψηφίου αντικαταστάτη της Άνγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ.

Οι αντιδράσεις για την περίοδο της πανδημίας, η διαχείριση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και η έντονη συζήτηση για τα οικονομικά σκάνδαλα της περιόδου έχουν φέρει τους Χριστιανοδημοκράτες να υπολείπονται των Πρασίνων σε αρκετές δημοσκοπήσεις. 

Τα αποτελέσματα των Πρασίνων δεν ήταν τόσο καλά, όσο αναμένονταν, αν και η Ανατολική Γερμανία δεν αποτελεί βάση ισχύος του κινήματος. Πιο ανησυχητικές είναι οι επιθέσεις που δέχεται η υποψήφια καγκελάριος Αναλένα Μπέρμποκ, για μικρές ανακρίβειες στο δημόσιο βιογραφικό της και τα φορολογικά στοιχεία της.

Αυτές οι ανακρίβειες, που όντως υπήρχαν, πλήττουν άμεσα την εικόνα της, καθώς είναι από εκείνες που συνήθως κάνουν οι πολιτικοί για να υπερβάλουν τις δράσεις τους, ξεχνώντας πως έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους πολίτες κι ενδεχομένως να στοιχίσει εκλογικά.

Οι επιδόσεις των αποδυναμωμένων Σοσιαλδημοκρατών και της Αριστεράς αλλά κι των Φιλελεύθερων που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο του Μαγδεμβούργου μετά από πολυετή απουσία αποτελούν στοιχεία της επόμενης ημέρας.

Οι δηλώσεις ενός Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού, για τις τάσεις περιοχών της Ανατολικής Γερμανίας να έλκονται από ολοκληρωτικά κόμματα, όπως το ακροδεξιό AfD, λόγω του παρελθόντος δεκαετιών δικτατορικής διακυβέρνησης οι οποίες ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες, είναι ενδεικτικές πάντως της ξεχωριστής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Η Ανατολική Γερμανία αποτελεί πάντα μία ιδιαίτερη περίπτωση, λόγω των οικονομικών συνθηκών και της μεγάλης αλλαγής του πληθυσμού λόγω της μετανάστευσης προς τη Δυτική Γερμανία. Ενδεχομένως, η νίκη να οφείλεται στην προσωπικότητα του δημοφιλούς πρωθυπουργού του κρατιδίου, Χάσελοφ.

Ωστόσο, είναι πιθανό η στιβαρή εμφάνιση του να μεταφραστεί ως ικανότητα των Χριστιανοδημοκρατών να συγκρατούν τη διαρροή ψήφων προς την ακροδεξιά και να δώσει νέα πνοή στην προεκλογική καμπάνια τους.

Το ζήτημα παραμένει, εάν οι Πράσινοι θα καταφέρουν να επιβάλουν την αλλαγή των συσχετισμών στη γερμανική πολιτική, αναγκάζοντας τους Χριστιανοδημοκράτες να στραφούν σε άλλη κατεύθυνση, από τους παραδοσιακούς τους συμμάχους για τη διακυβέρνηση της Γερμανίας.