Οι επενδυτές ποντάρουν σε επιθετικότερες κινήσεις από τη Fed μετά την επιλογή Πάουελ

Οι επενδυτές ποντάρουν σε επιθετικότερες κινήσεις από τη Fed μετά την επιλογή Πάουελ

Σύντομα μετά την ανανέωση της θητείας του Jerome Powell ως επικεφαλής της Fed οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο ομαλοποιεί τη νομισματική της πολιτική ώστε να ελέγξει την άνοδο του πληθωρισμού.

Εδώ και μήνες ο Powell επέμενε ότι η έξαρση του πληθωρισμού πιθανότατα θα αποδειχτεί παροδικό φαινόμενο και ότι η Fed θα παρέμενε υπομονετική όσον αφορά στην απόφαση του πότε θα αρχίσει να αυξάνει το παρεμβατικό της επιτόκιο που διατηρεί κοντά στο 0%.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ξεκίνησε το λεγόμενο taper του προγράμματος αγορών ομολόγων, ύψους $120 δις μηνιαίως, τον Νοέμβριο με στόχο να παύσει τις αγορές πλήρως στα μεσα του 2022.

Μερικοί επενδυτές εκτιμούν όμως ότι η Fed θα αναγκαστεί να ανεβάσει ταχύτητες στο taper και να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι αναμένεται για να τιθασσευτεί η άνοδος των τιμών καταναλωτή που έπιασε τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 30 χρόνια τον Οκτώβριο.

Την προοπτική αυτή ενισχύει και η πρόσφατη δημόσια συζήτηση ανάμεσα στους αξιωματούχους της Fed για το αν θα πρέπει να αποσυρθεί η νομισματική στήριξη της οικονομίας ταχύτερα ώστε να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Ένα από τα βαρόμετρα των προσδοκιών της αγοράς για την πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι τα futures στο επιτόκιο federal funds που τιμολογούν 100% πιθανότητα ότι η Fed θα αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια από τον Ιούλιο. Μόλις πριν μια εβδομάδα τιμολογούσαν 92% πιθανότητα.

Η είδηση της επιλογής του Powell για δεύτερη θητεία την Δευτέρα έσπρωξε τις αποδόσεις στα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα, που είναι πιο ευαίσθητα σε ανοδικές κινήσεις επιτοκίων, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

Η ευρύτερη αντίληψη είναι οτι ο Powell είναι πιο γεράκι από την Lael Brainard που επίσης ήταν υποψήφια για το τιμόνι της Federal Reserve.

H κίνηση των ομολογιακών αποδόσεων αποτυπώνει τις ανησυχίες της αγοράς ότι η Fed έχει μείνει πίσω από την καμπύλη όσον αφορά στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους διαχειριστές της Τ. Rowe Price που τοποθετούνται στο δολάριο πιστεύοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να ανεβάσει τα επιτόκια τρεις φορές τον επόμενο χρόνο για να φρενάρει τον πληθωρισμό.

Το σκεπτικό της Fed, όπως ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, έδειξε ότι οι μισοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι θα χρειαστεί μία μόνο αύξηση επιτοκίων το 2022.  

Σύμφωνα με την Jefferies, η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων την Δευτέρα βασίζεται στο σενάριο ότι η προοπτική αύξησης επιτοκίων τον Ιούλιο του 2022 έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την ανανέωση της θητείας του Powell.

Οι διαφορετικές απόψεις για το πόσο επιθετικά θα κινηθεί η Fed έχουν προκαλέσει άνοδο της μεταβλητότητας στην αμερικανική αγορά ομολόγων.

Ο δείκτης MOVE της Bank of America που αποτυπώνει τις προσδοκίες μεταβλητότητας στην αγορά ομολόγων βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020.

Τα επιχειρήματα για ταχύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed ενστερνίζονται και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της πλέον, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο αντιπρόεδρος της Fed Richard Clarida δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα οτι η συζήτηση για επίσπευση του ρυθμού συρρίκνωσης του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας θα είναι ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσει η Fed στην επόμενη συνεδρίαση της.

Άλλοι πιέζουν για ταχύτερη μείωση του ποσού των ομολόγων που αγοράζει ώστε να επέλθει τέλος τον Απρίλιο του 2022 και να ανοίξει ο δρόμος για μια αύξηση επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο.

Από την πλευρά του ο Ρowell έχει πει ότι ο πληθωρισμός θα εξασθενήσει πιθανότατα όταν οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν συμβάλει στην άνοδο των τιμών υποχωρήσουν.

Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χειρότερα των στενώσεων αυτών πέρασαν με τους ναύλους στη θαλάσσια μεταφορά φορτίων να έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο τον τελευταίο μήνα και τις τιμές πρώτων υλών όπως της ξυλείας και του σιδηρομεταλλεύματος να κινούνται πτωτικά.

Η διαφορετική άποψη όμως επιμένει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα και ότι η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων θα επιμείνει καθώς οι τιμές καταναλωτή θα κρατηθούν ανοδικά για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που εκτιμά η Fed.

Για αρκετά χρόνια η αμερικανική αγορά ομολόγων ήταν σχετικά κοιμισμένη, χωρίς μεγάλες κινήσεις. Πλέον η αγορά δεν ξέρει τι να κάνει, αντιμέτωπη με το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιμένει για μεγαλύτερο διάστημα από ότι αναμενόταν πρόσφατα.