Ν. Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση

Μετά την επιτυχή αντίδραση σε όσα έγιναν στον Έβρο «εξετάζουμε και άλλα σενάρια απόπειρας εισροής μεταναστών από την Τουρκία στα νησιά», ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι «παραμένουν σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Μιλώντας στον ANT1, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε τα σενάρια για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να ωθήσει στα ελληνικά νησιά παράτυπους μετανάστες σημειώνοντας ότι φαίνεται πως υπάρχει τακτική της Άγκυρας για «χτυπήματα» σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σε αυτήν την βάση, εξετάζουμε και άλλα σενάρια, παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, διότι όταν προσπαθείς να "μπουκάρεις" σε μια χώρα, όπως έγινε το τριήμερο της Καθ. Δευτέρας, μόνο νόμιμο δεν είναι».

«Εμείς έχουν πληροφορίες, είναι συγκεκριμένες, αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που όλοι βλέπουμε και ακούμε, μελετάμε κι άλλα στοιχεία» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όσον αφορά τον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε «θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας κατά μήκος των συνόρων. Στον Έβρο ενισχύεται ο φράχτης όπου υπάρχει και δημιουργείται σε σημεία που δεν υπάρχει. Στην θάλασσα, που είναι πιο δύσκολη η προσπάθεια από ότι στην ξηρά, εκεί είμαστε μαζί με το Λιμενικό», ενώ επεσήμανε ότι «οι οδηγίες που εμείς δίνουμε είναι για αποτροπή».

Σχετικά με τα πιθανά κρούσματα κορονοϊού σε μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφού τόνισε ότι «δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν»,ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι ήδη από τις 11 Μαρτίου ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποφυγή των συναθροίσεων και τον εφοδιασμό των μονάδων με μέσα προστασίας «και στην πορεία αναθεωρούσαμε όλα αυτά τα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζουμε την υγεία όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι τα πήγαμε αρκετά καλά, είχαμε στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων 30 κρούσματα, ε των οποίων τα 3 ήταν σοβαρά, είχαμε και 1 θάνατο δυστυχώς, ενός στελέχους που είχε και άλλα προβλήματα υγείας», ανέφερε ο ΥΕΘΑ.