Οι δύο γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά και οι προαναγγελίες Φίλη για… αγώνες

Οι δύο γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά και οι προαναγγελίες Φίλη για… αγώνες

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και τις αναφορές περί 12 ναυτικών μιλίων και της άσκησης του κυριαρχικού δικαιώματος νοτίως της Κρήτης, ο Νίκος Φίλης έδειξε εκ νέου τις δύο γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα προανήγγειλε πως το κόμμα του θα βρεθεί «μπροστά και πλάι» σε όλες τις κινητοποιήσεις υποστηρίζοντας πως «είμαστε κόμμα αγώνα και διακυβέρνησης, θα το δει σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘEMA FM, ο βουλευτής και εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ άδειασε τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και όλους όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει άμεσα άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος νοτίως της Κρήτης, σε πρώτη φάση, εμφανίζοντας την σχετική θέση ως απάντηση στην Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ναι μεν υφίσταται το θέμα της άσκησης του κυριαρχικού δικαιώματος διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό θα ασκηθεί όταν κριθεί σκόπιμο, κυρίως δε, «μέσα από διεθνείς διαβουλεύσεις για να υπάρχουν και οι σχετικές συμμαχίες».

Και για να γίνει ακόμη περισσότερο κατανοητός τόνισε ότι «η άσκηση ενός δικαιώματος για να είναι αποτελεσματική πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ορισμένες πρωτοβουλίες που να είναι αποτελεσματικά διπλωματικές».

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνδυάσει την πρότασή του για τα 12 ναυτικά μίλια με την προκλητικότητα της Τουρκίας. Μάλιστα μιλώντας στην Βουλή την Κυριακή στο πλαίσιο της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών (που απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία), ανέφερε ότι «θα σας ζητήσω να λάβετε σοβαρά υπόψιν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος για τα δώδεκα μίλια στην Κρήτη και, ανάλογα με τις εξελίξεις, νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή του Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος και κυρίως αυτά που πρόσκεινται στους 53+, αλλά και στην αποκαλούμενη «γέφυρα», όπως ο Σωτήρης Βαλντέν, έχουν στηλιτεύσει αυτή τη συμπεριφορά, ομνύοντας στη λογική που επικράτησε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτήν αναφέρθηκε και ο Νίκος Φίλης σημειώνοντας ότι «το θεμέλιο που πρέπει να ασκεί η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το θεμέλιο της συμφωνίας των Πρεσπών», κάνοντας λόγο για «αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Πάντως σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της εσωστρέφειας υποστήριξε ότι ««όλο το πολιτικό σύστημα το διατρέχουν δύο και τρείς γραμμές στα εθνικά, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ», την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας και η Κουμουνδούρου επιχειρούν να δείξουν ότι στη Ν.Δ. υπάρχουν δύο γραμμές στα εθνικά θέματα.

Μπροστά και… πλάι στις κινητοποιήσεις

Ο Νίκος Φίλης ανέδειξε και την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή του κόμματος σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν κατά της κυβέρνησης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα του αγώνα και της διακυβέρνησης», είπε τονίζοντας πως θα βρίσκεται μπροστά, πλάι και παρών σε όλες τις διεκδικήσεις που θα σημειωθούν επιβεβαιώνοντας όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει το σκληρό ροκ και την επιστροφή στην κινηματική της παλαιάς μορφής και στα πεζοδρόμια.

Έστειλε δε και μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι «θα το δει σύντομα». Σημείωσε μόνο πως δεν θα υποκινεί τις κινητοποιήσεις αν και ανέφερε με αφορμή τις καταλήψεις που έληξαν ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική της, τότε αυτές θα επανέλθουν στο προσκήνιο…

Οι δύο γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά είναι ξεκάθαρες. Όπως και το γεγονός πως η ένδεια προτάσεων και προγραμματικού λόγου σε συνδυασμό με τα δημοσκοπικά του ποσοστά τον οδηγούν σε αντιδράσεις όμοιες με αυτές πριν περάσει από τη διακυβέρνηση της χώρας. Ανεξαρτήτως του ρόλου του ως αξιωματική αντιπολίτευση.