7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Οι δύο αναγνώσεις των προθέσεων της Fed, οι μετοχές και η άμυνα μέσω χρυσού

Οι δύο αναγνώσεις των προθέσεων της Fed, οι μετοχές και η άμυνα μέσω χρυσού

Η τρέχουσα χρονική συγκυρία κυριαρχείται από δύο σημαντικά δεδομένα: το εκρηκτικό μίγμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής και υπέρογκης δημοσιονομικής στήριξης, με το παράδοξο της σημαντικής απόκλισης μεταξύ του - μηδενικού - ύψους επιτοκίων αναφοράς της Fed και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα για το δεύτερο, και με δεδομένη την ιστορική (και λογική) συσχέτιση των δύο επιτοκίων, η επενδυτική κοινότητα διχάζεται για τον λόγο μιας τέτοιας εικόνας, δημιουργώντας παράλληλα έντονη διστακτικότητα, άρα και έντονη μεταβλητότητα.

Η μία ανάγνωση είναι ότι η αγορά προεξοφλεί αύξηση επιτοκίων από τη Fed, άρα και μαζικές πωλήσεις ομολόγων παλαιοτέρων εκδόσεων, με σκοπό την επαναγορά νέων, με υψηλότερο κουπόνι λόγω της προσδοκώμενης αύξησης επιτοκίων. Και μάλιστα, το μέγεθος της απόκλισης υπονοεί μεγάλο πρόγραμμα νομισματικής σύσφιξης, με πρώτο επιτοκιακό στόχο την περιοχή του 1,75% - 2,25%.

Η δεύτερη ανάγνωση είναι η προσδοκία συνέχισης της υφιστάμενης επικράτησης της αγοράς μετοχών, ώστε ακόμα και τα πιο βαριά χαρτοφυλάκια να πωλούν ομόλογα για να τα μετατρέψουν σε κερδοφόρες επενδύσεις σε μετοχικούς τίτλους, θεωρώντας ότι η παραπάνω μεταστροφή της Fed θα αργήσει πολύ.

Η οπτική αυτή βρίσκει έρεισμα και στη συμπεριφορά της τιμής του χρυσού (και γενικότερα των εμπορευμάτων), καθώς ένας από τους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της τιμής τους είναι οι πληθωριστικές προσδοκίες, που θα οδηγούσαν μοιραία σε αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών. Έτσι, οι επενδυτές γνωρίζοντας τον προεξοφλητικό μηχανισμό, σπεύδουν να αγοράσουν τον χρυσό ως άμυνα για τα επερχόμενα γεγονότα.

Το τελευταίο διάστημα, η τιμή του χρυσού (XAU/USD) έχει ανέλθει επιθετικά από την περιοχή των 1.700 δολαρίων ανά ουγγιά στην περιοχή των 1.870, κερδίζοντας σε λιγότερο από 2 μήνες περίπου 10% της τιμής του.

Μάλιστα, βραχυπρόθεσμα η συμπεριφορά του παραπέμπει σε συνέχιση, με stop τα 1.850 δολάρια, διότι επήλθε διάσπαση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με στόχο την περιοχή των 2.250.

Οποιαδήποτε ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για αύξηση επιτοκίων ή δέσμευση για κάτι τέτοιο στο απώτερο μέλλον αποτελεί ένα σημαντικό αγκάθι στην οποιαδήποτε προσδοκία αύξησης των τιμών στα Χρηματιστήρια.

Ωστόσο, η συζήτηση επεκτείνεται και στην αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των ΗΠΑ, ως αναχαίτιση στα υπερκέρδη που πιθανόν να επέλθουν λόγω του πάμφθηνου δανεισμού, που θα οδηγούσε μοιραία σε υπερθέρμανση της οικονομίας.

Εάν οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου είναι σωστοί, η αύξηση της φορολογίας εταιρειών θα απαλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις για περίπου 2 έτη, ώστε να μην χρειασθεί κάποια πολιτική συσταλτικού χαρακτήρα από τη Fed. Έτσι, οι αγορές θα διαβάσουν αυτό θετικά, και θα συνεχίσουν να τιμούν τις μετοχές ανά τον κόσμο, οδηγώντας σε νέα υψηλά τις αποτιμήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.