Οι διασωληνωμένοι της λιανικής και η «εθνική απειλή»

Οι διασωληνωμένοι της λιανικής και η «εθνική απειλή»

Χονδρικό και λιανικό εμπόριο 1ο τριμήνου 2018: τζίρος 27,2 δισ. ευρώ.

Χονδρικό και λιανικό εμπόριο 1ου τριμήνου 2019: τζίρος 27,2 δισ. ευρώ.

Χονδρικό και λιανικό εμπόριο 1ου τριμήνου 2020: τζίρος 27,5 δισ. ευρώ παρά το lockdown (καθολικό και πραγματικό) που επικράτησε μετά το 1ο δεκαήμερο του μήνα.

Και γεννάται τώρα το ερώτημα: χονδρικό και λιανικό εμπόριο 1ου τριμήνου 2021: Πόσα;

Ο συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει εδώ και μέρες καθώς το χαρτί με την «προσομοίωση» των απωλειών εξαιτίας των κατεβασμένων ρολών στο λιανεμπόριο έχει ήδη φτάσει στα γραφεία του οικονομικού επιτελείου και προκαλεί σοκ.

Αν παραταθεί επί μακρόν το lockdown ειδικά στο λιανεμπόριο, κινδυνεύουν να χαθούν -αν δεν έχουν ήδη χαθεί- όλοι οι στόχοι της φετινής χρονιάς: το έλλειμμα των 7 δισ. ευρώ (σε πρωτογενές επίπεδο) που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, ενδέχεται ακόμη και να διπλασιαστεί.

Το χρέος αντί να υποχωρήσει κάτω από το 200% του ΑΕΠ θα παραμείνει αρκετά υψηλότερα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο στόχος για ανάπτυξη 4,5% (με τη βοήθεια και του ταμείου Ανάκαμψης) θα πρέπει να ψαλιδιστεί ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του κρατικού κορβανά πολύ δύσκολα θα μείνουν πάνω από τα 23-24 δισ. ευρώ από 31 δισ. ευρώ στις αρχές του 2021.

Δεν ήταν προγραμματισμένο το λουκέτο στο λιανεμπόριο επί ένα ολόκληρο 4μηνο (με κάποια διαλείμματα τύπου click away και click inside). Στην πραγματικότητα δεν είχε προϋπολογιστεί καν ότι τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά και μέσα στα Χριστούγεννα. Έτσι, σε μερικές εβδομάδες θα έρθει η πρώτη «ψυχρολουσία» με μια μεγάλη (και κατά πάσα πιθανότητα διψήφια) ύφεση για το 4ο τρίμηνο του 2020 ενώ αντίστοιχη (αν όχι χειρότερη) θα είναι η εικόνα και για το 1ο τρίμηνο του 2021.

Το λιανεμπόριο για το πρώτο τρίμηνο, συνιστά «ραχοκοκαλιά» της οικονομικής δραστηριότητας δεδομένου ότι άλλοι κλάδοι κατεβάζουν ταχύτητα όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και η εστίαση. Οι συγκεκριμένοι τομείς, μοιράζονται έσοδα 1,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, 3,3 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και πάνω από 6 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο μιας φυσιολογικής χρονιάς.

Η ζημιά από το παρατεταμένο lockdown στο λιανικό εμπόριο, δεν μπορεί να αποτυπωθεί μόνο στον μειωμένο τζίρο. Το μέγεθος της καταστροφής θα φανεί όταν θα αρχίσουν να μην ανανεώνονται μισθωτήρια συμβόλαια που θα λήξουν εν μέσω πανδημίας, όταν θα απολύονται εργαζόμενοι λόγω λουκέτων και όταν θα αρχίσουν να σκάνε οι επιταγές για την προμήθεια προϊόντων που έμειναν απούλητα.

Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις παραμένουν διασωληνωμένες και κρατιούνται στη ζωή με τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας, τα μηδενικά ενοίκια και τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Αυτά όμως είναι μέτρα με ημερομηνία λήξεως και μάλιστα σύντομη. Γι’ αυτό και η πίεση τις επόμενες ημέρες να λειτουργήσει ξανά η λιανική θα ανέβει στο «κόκκινο».