7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Oι 7+1 αναπλάσεις που… «ανεβάζουν πίστα» τη Θεσσαλονίκη

Oι 7+1 αναπλάσεις που… «ανεβάζουν πίστα» τη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο έργων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αναβαθμίζουν τις υποδομές της συμπρωτεύουσας. Δεν είναι μόνο τα έργα στους οδικούς άξονες, το Flyover και το Μετρό που μετατρέπουν τη συμπρωτεύουσα σε μία σύγχρονη πόλη, αλλά οι οκτώ αναπλάσεις που σχεδιάζει ο δήμος και οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Η πρώτη από αυτές αφορά στην ανάπλαση της Αριστοτέλους.  Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, το 2022 αναμένεται να προκηρυχθεί το έργο, ενώ το 2023 με 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση. Ο Δήμος έδωσε λύση στο πρόβλημα των οικοπέδων,  παραχωρώντας επιπλέον έκταση 10 στρεμμάτων , και έτσι λοιπόν εντός του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η δημοπράτηση και κατασκευή του έργου για το «Μουσείο Ολοκαυτώματος». Η εν λόγω ανάπλαση συζητείται για αρκετά χρόνια, ωστόσο διάφορες δυσκολίες που υπήρξαν φαίνεται πως ξεπερνούνται.  

Μία τρίτη ανάπλαση που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2024 αφορά στο deck της παλιάς παραλίας. Η διαδικασία σήμερα βρίσκεται στις πρόδρομες μελέτες, ενώ μέσα στο 2022 αναμένεται να περάσει στην τελική φάση το έργο.  Σε ό,τι αφορά στην Πλατεία Διοικητηρίου, εκπονούνται οι αρχιτεκτονικές και η στατική μελέτη σε συνεργασία με την «Εγνατία Οδό» και μέσα στο 2022 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Στόχος είναι έως το 2025 να έχει κατασκευαστεί η νέα πλατεία.  

Περνώντας στην άλλη πλατεία, της Ελευθερίας, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να υπάρξει ανάδοχος με απώτερο στόχο να κατασκευαστεί υπόγειο parking και ισόγειας πλατείας. Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τους Στάβλους Παπάφη και του χρόνου να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός. 

Η παρέμβαση στο Καπάνι ύψους 2 εκατ. ευρώ έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ιστορικής αγοράς στην καρδιά της Θεσσαλονίκης  και εκτός από τα έργα εξωραϊσμού, θα γίνουν και παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών, αλλά και διασφάλισης της υγιεινής των καταστημάτων που λειτουργούν. Η παρέμβαση περιλαμβάνει όλους τους πεζοδρόμους που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου.

Σε ό,τι αφορά στην ανάπλαση του άξονα της Δημητρίου Γούναρη, ανάδοχος αναμένεται να υπάρξει έως τέλος του έτους.  Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων η κατασκευή υπερσύγχρονης παιδικής χαράς, δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, αναβάθμιση των προσόψεων των εμποριών καταστημάτων, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού και του πρασίνου