Ο Τσίπρας «μάλωσε» τον Τσακαλώτο – Πήρε πίσω τα περί επιτροπής Δεοντολογίας

Ο Τσίπρας «μάλωσε» τον Τσακαλώτο – Πήρε πίσω τα περί επιτροπής Δεοντολογίας

«Ευκλείδη έκανες λάθος» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το θέμα έκλεισε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να προχωρήσει στη δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας αλλά ούτε να σηκώσει τους τόνους έναντι του πρώην τσάρου της οικονομίας αφήνοντας στην άκρη δυναμικό αρχηγικό προφίλ που ήθελε να χτίσει. Μέτρησε ενδεχομένως και το γεγονός να υπάρξει αντίδραση και… ανταρτοπόλεμος τη στιγμή που ο ίδιος επιχειρεί να προκαλέσει εσωκομματική αναταραχή στο κυβερνών κόμμα μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι προκλήσεις των προεδρικών και η αρθρογραφία των υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα έπεσε στο κενό. Το κάλεσμα που απηύθυναν εμμέσως να φάει, ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν απέδωσε αφού ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέλεξε να επιδείξει… μεγαλοψυχία και να «μαλώσει» τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου δεν προχώρησε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη δημιουργία του οργάνου που θα ελέγχει και θα τιμωρεί τα στελέχη που δεν ακολουθούν την γραμμή που ο ίδιος χαράζει ως αρχηγός του κόμματος. Αντιθέτως ανέθεσε τον ρόλο αυτό στην Όλγα Γεροβασίλη, που ούτως ή άλλως τον έχει ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας λάμβανε μηνύματα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους αποκαλούμενους παλαιοκομματικούς, οι εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους. Αφενός για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η μετατροπή του κόμματος σε αρχηγικό αφετέρου για το γεγονός πως δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αλλάζει η φιλοσοφία σε ότι αφορά τις διαγραφές στελεχών.

Μάλιστα δεν έλειψαν σύμφωνα με πληροφορίες και οι φωνές που ανέφεραν πως αν υπάρξει διαγραφή ή έστω ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταστεί «αποσυνάγωγος» τότε θα τεθεί θέμα και για στελέχη το ύφος και το ήθος των οποίων δεν συνάδει με αυτό του κόμματος και της πορείας του, δείχνοντας τον Νίκο Παππά, τον Παύλο Πολάκη και άλλους.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να ζύγισε το θέμα. Και να προτίμησε την… διπλωματία από την ευθεία σύγκρουση αν και λέγεται πως έστειλε ένα ακόμη σαφές μήνυμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όσους κινούνται στην ίδια γραμμή. Αυτό που προκύπτει όμως είναι ότι ουσιαστικά δεν τόλμησε να συγκρουστεί στην παρούσα φάση, αν και φρόντισε να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο όπου η δυναμική υπέρ του (λόγω της συμμετοχής των Πασοκογενών) είναι συντριπτική) και όχι η πολιτική Γραμματεία του κόμματος που απαρτίζεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο.