8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Daily Telegraph: Ο Πούτιν «εργαλειοποιεί» τις παγκόσμιες ελλείψεις στα τρόφιμα

Ο Πούτιν «εργαλειοποιεί» τις παγκόσμιες ελλείψεις στα τρόφιμα
Ap Images

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «εργαλειοποιεί» τις παγκόσμιες ελλείψεις στα τρόφιμα, διατάζοντας τις δυνάμεις του να καταστρέψουν σκόπιμα τις προμήθειες σιτηρών και τον αγροτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Telegraph, το οποίο επικαλείται ανώνυμους δυτικούς αξιωματούχους, ο ρωσικός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο «σιλό και άλλες υποδομές παραγωγής τροφίμων σε πόλεις όπως στη Χερσώνα, στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ».

«Η Ρωσία έχει επιδεινώσει προϋπάρχουσα κακή κατάσταση και έχει δημιουργήσει σημαντική απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια μέσω σκόπιμης πολιτικής 'εργαλειοποίησης' της παγκόσμια εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων», αναφέρει αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των δυτικών ηγετών για τον αντίκτυπο του πολέμου στις τιμές των εμπορευμάτων και τώρα στις ελλείψεις, λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα σιτηρών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η επισιτιστική κρίση «θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια», ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα δέσμευσε επιπλέον 12 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Το «φρικτό όπλο» της στέρησης

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία διότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο πολέμου.

«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ομολόγους της στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το κάνει τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ήδη απειλούνταν από λιμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή».

Σύμφωνα με την Μπέρμποκ, η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή πολλών τόνων σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως προς κράτη της βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας είναι αποκλεισμένο στο λιμάνι της Οδησσού.

Η Ουκρανία –όπως και η Ρωσία– συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών διεθνώς. Στις δύο χώρες μαζί αναλογεί σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και κριθαριού και το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλιελαίου.