Ο ΟΗΕ ζητάει επείγουσα εκκένωση της Μόριας λόγω κινδύνου πανδημίας
Guardian

Ο ΟΗΕ ζητάει επείγουσα εκκένωση της Μόριας λόγω κινδύνου πανδημίας

Την άμεση απομάκρυνση των οικογενειών και των ασθενών από τον καταυλισμό της Μόριας ζητάει η ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για «σοβαρό κίνδυνο» εμφάνισης ασθενειών σε όσους διαμένουν εκεί, λόγω έλλειψης συνθηκών υγιεινής και υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Μάλιστα και γιατρός στον καταυλισμό της Λέσβου προειδοποιεί για το σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών λόγω έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης στο κέντρο υποδοχής, όπως αναφέρει ο Guardian, κάνοντας λόγο για πανδημία η οποία μοιάζει με την ισπανική γρίπη, την οποία και αποδίδει στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Αντρέι Μάχετσιτς δήλωσε στον Guardian ότι: «ανησυχούμε έντονα για την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίας υγείας στα κέντρα υποδοχής που επιδεινώνονται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης».

«Η Ελλάδα ήταν γενναιόδωρη και στάθηκε στους πρόσφυγες, παρά την πολύ περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση, ενώ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν αναλάβει ένα υπερβολικά δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι ζωτικής σημασίας και άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους, για να βοηθήσουν στην άμβλυνση των πιέσεων με τη λήψη των μεταφερθέντων αιτούντων άσυλο και το άνοιγμα των χώρων υποδοχής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο είναι οικογένειες και το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών, ενώ πάνω από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν αυτή τη στιγμή στα κέντρα υποδοχής των πέντε νησιών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο  έχει αυξηθεί και από πληθυσμό 5.000 κατοίκων τον περασμένο Ιούλιο αυτή την ώρα φιλοξενεί  περίπου 20.000 με νέες οικογένειες να φθάνουν καθημερινά σημειώνεται στο δημοσίευμα

Όπως αναφέρεται, περισσότεροι από 42.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά εκτιμάται ότι βρίσκονται στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο και την Κω, ενώ πάνω από το 85% των αφίξεων πέρυσι ήταν πρόσφυγες. Η πλειοψηφία των οικογενειών προερχόταν από το Αφγανιστάν και τη Συρία, αλλά και από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, τη ΛΔΚ και αλλού.

Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις της Δρ. Χάνα Ποσπισίλοβα, μιας από τους εθελοντές γιατρούς στην Λέσβο η οποία αναφέρει πως ανησυχεί πολύ σχετικά με την αδυναμία να θεραπευτούν βαριά άρρωστοι άνθρωποι, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα με γονάτισε», σημείωσε και συμπλήρωσε:  «Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες, γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει. Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα»

«Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους, όμως απαντούν πως είναι τα μοναδικά που έχουν», προσθέτει ακόμα και υπογραμμίζει πως «εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία».

Επίσης αναφέρει ότι «οι άνθρωποι έρχονται και πηγαίνουν στις ιατρικές εγκαταστάσεις, παίρνουν αντιβιοτικά, εξακολουθούν να βήχουν, εξακολουθούν να έχουν υψηλή θερμοκρασία» και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αν διαβάσατε για την ισπανική γρίπη, ήταν ακριβώς όπως αυτό που άρχισε να εξαπλώνεται, σε υπερπλήρεις εγκαταστάσεις όπου οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή λοίμωξη που τους σκότωσε».

Η γιατρός εκφράζει την ανησυχία της ότι οι δύσκολες συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πανδημία.