7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Ιταλία: Ο Ντράγκι σύστησε εποπτικό μηχανισμό για τα 248 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Ντράγκι σύστησε εποπτικό μηχανισμό για τα 248 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
Olivier Hoslet, Pool via AP

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι σύστησε έναν εποπτικό μηχανισμό για την επίβλεψη του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρύθμισης της Ιταλίας ύψους 248 δισ. ευρώ, εισάγοντας παράλληλα μια δέσμη μέτρων με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης υποδομών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times, η διάρκεια λειτουργίας αυτού του τεχνικού οργάνου το οποίο θα υπάγεται στον πρωθυπουργό προβλέπεται να είναι πενταετής, περιορίζοντας τις αμφιβολίες για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων όταν ο Ντράγκι αποχωρήσει από τον θώκο του το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παράλληλα με τον παραπάνω μηχανισμό, τα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης ενέκριναν την Παρασκευή και τη συγκρότηση ενός δεύτερου, που θα λειτουργεί το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών, του οποίου ηγείται ένας άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Ντράγκι, ο Ντανιέλε Φράνκο. Αυτός θα έχει ευθύνη να ενημερώνει τακτικά τις Βρυξέλλες για την πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.

Όπως ο Ντράγκι είπε στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας πρόσφατα, από αυτές ακριβώς τις αλλαγές κρέμεται ουσιαστικά η επιβίωση της Ιταλίας, καθώς και «η αξιοπιστία και φήμη» της ως ιδρύτριας χώρας της ΕΕ.

Η ατζέντα μεταρρυθμίσεων του Μάριο Ντράγκι θίγει τα περισσότερα από τα φλέγοντα ζητήματα της χώρας. Θέλει να επιταχύνει την κωλυσιεργία στην απονομή της δικαιοσύνης, να τονώσει τον ανταγωνισμό και να καταστήσει τη δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική.

Περισσότερα από τα μισά κονδύλια θα διοχετευθούν στην πράσινη ενέργεια και στην ψηφιοποίηση. Η εκπαίδευση και ο κλάδος της έρευνας, που νοσούν επί χρόνια, θα λάβουν πόρους πάνω από 30 δισ. ευρώ. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα για την Ιταλία αναμένεται να ενδυναμώσει την ανάπτυξη κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026.