Ο νέος Αμερικανός απεσταλμένος επισκέπτεται τη Σεούλ το Σάββατο
Βόρεια Κορέα

Ο νέος Αμερικανός απεσταλμένος επισκέπτεται τη Σεούλ το Σάββατο

O νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Σουνγκ Κιμ θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη του στη Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα για ένα τριήμερο συναντήσεων με τους ομολόγους του από τη Σεούλ και το Τόκιο, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, στο Reuters ένας αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Η επίσκεψη από το Σάββατο μέχρι την 24η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν το Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, δίνοντας έμφαση στην άμεση ανάγκη ενεργοποίησης των προσπαθειών εμπλοκής της Βόρειας Κορέας σε συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι έγιναν οι σχετικές διευθετήσεις για την επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας οι αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες, θα συζητήσουν τη μελλοντική κατεύθυνση των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν για την έναρξη ενός διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε ότι επί του παρόντος δεν έχει να ανακοινώσει κάποιο ταξίδι, όταν ερωτήθηκε για τα σχέδια του Σουνγκ Κιμ.

Ο Σουνγκ Κιμ διορίστηκε από τον Μπάιντεν τον προηγούμενο μήνα, είναι ένας Αμερικανός διπλωμάτης κορεατικής καταγωγής, που είχε τον ίδιο ρόλο υπό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και βοήθησε στην οργάνωση των επίσημων συναντήσεων του Τραμπ με τον Κιμ.

Η Βόρεια Κορέα έχει απορρίψει τις αμερικανικές εκκλήσεις για την ενεργοποίηση ενός πλαισίου άσκησης διπλωματίας από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος είχε τρεις επίσημες διασκέψεις με τον Κιμ, αλλά απέτυχε να τον μεταπείσει σχετικά με την εγκατάλειψη του προγράμματος των πυρηνικών του όπλων.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Μουν, ότι ο ίδιος έχει τη βούληση να συναντηθεί με τον Κιμ υπό τις σωστές συνθήκες, αν συμφωνήσει να συζητήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι οι σύμβουλοι του συναντήθηκαν πρώτα με τους ομολόγους τους από τη Βόρεια Κορέα, για να κάνουν την κατάλληλη προετοιμασία.

Σύμφωνα με το Kyodo, ο Τακεχίρο Φουνακόσι γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Θέματα της Ασίας και της Ωκεανίας θα λάβει μέρος στις τριμερείς συνομιλίες, όπως και ο Νοχ Κιου-ντουκ, ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας για τα ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο.