Ο κορονοϊός «έσπασε» τους κρίκους των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο κορονοϊός «έσπασε» τους κρίκους των Ολυμπιακών Αγώνων

Η είδηση της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν σχεδόν αναμενόμενη δεδομένης της παγκόσμιας πανδημίας που πλήττει τον πλανήτη, της αδυναμίας των ειδικών να καθορίσουν το τέλος του κινδύνου και φυσικά την αδυναμία των αθλητών, όλων των αθλημάτων, να λάβουν της σωστή προετοιμασία. Είναι η τέταρτη φορά που ακυρώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι τρεις προηγούμενες ακυρώσεις είχαν ως αιτία τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους

Ήδη ο κορονοϊός έχει πλήξει τον αθλητισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Και φυσικά και τις αθλητικές βιομηχανίες που ζούν και κινούνται γύρω από αυτόν. Η αναβολή όμως των Ολυμπιακών αγώνων αποτελεί από μόνοι της μια είδηση που αγγίζει όλον τον κόσμο Ήδη όλες οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν σταματήσει. Από το ΝΒΑ και το ποδόσφαιρο μέχρι το τένις, το βόλεϋ και οτιδήποτε αφορά τον ομαδικό, ατομικό και οπαδικό αθλητισμό.

Άλλωστε στις περισσότερες χώρες οι αθλητικοί χώροι έχουν κλείσει, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που απαγορεύεται ακόμη και η ατομική άθληση σε εξωτερικό χώρο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη σύγχρονη ιστορία του έχουν ακυρωθεί τρείς φορές πριν τη χθεσινή απόφαση της ΔΟΕ. Και τις τρείς αφορμή ήταν οι δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι το 1916, το 1940 και το 1944. Μάλιστα οι αγώνες του 1940 είχαν μια ιδιαιτερότητα

Συγκεκριμένα, και αυτοί είχαν ανατεθεί στο Τόκυο. Η εμπλοκή της Ιαπωνίας, μέλος του Γερμανικού άξονα τότε, σε πόλεμο με την Κίνα οδήγησε στην επιστροφή της απόφασης για τέλεση των αγώνων που τελικά ακυρώθηκαν αφού ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος

Επίσης και στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις η ΔΟΕ είχε αποφασίσει να μην αλλάξει την τετραετία. Δηλαδή το 1916 που ακυρώθηκε ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1920. Ενώ αυτοί που ακυρώθηκαν το 1940 είχαν προγραμματιστεί για το 1944 που επίσης ακυρώθηκαν αφού ο πόλεμος δεν ειχε τελειώσει.

Αυτή τη φορά τα μέλη της ΔΟΕ δεν κράτησαν το τυπικό. Άλλαξαν ημερομηνία και έτσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν το 2021.

Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά που οι αγώνες αναβάλλονται για λόγους δημόσιας υγείας. Και αυτό δείχνει το μέγεθος της πανδημίας επιβεβαιώνοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έχει χαρακτηρίσει τον κορονοιό «εχθρό της ανθρωπότητας».

Με λίγα λόγια η αναβολή των αγώνων δίνει τη διάσταση ενός παγκόσμιου πολέμου κατά ενός εχθρού που ήδη μετρά νεκρούς και… τραυματίες.