Ο καύσωνας και η κλιματική αλλαγή καίνε την Ευρώπη - Σπίτια στις φλόγες στο Λονδίνο

Ο καύσωνας και η κλιματική αλλαγή καίνε την Ευρώπη - Σπίτια στις φλόγες στο Λονδίνο

Χώρες της Ευρώπης που δεν ήξεραν τι σημαίνουν θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς και προειδοποίηση για πυρκαγιά, βρίσκονται στο «κόκκινο» με τις Αρχές να παλεύουν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Στα όρια της η πυροσβεστική στη Βρετανία φλόγες κατέκαψαν σπίτια και κτίρια ακόμα και στο Λονδίνο.

Οι πυροσβέστες στο Λονδίνο ήρθαν αντιμέτωποι με μια από τις πιο δύσκολες μέρες τους την Τρίτη όταν ξέσπασαν πολλές πυρκαγιές εν μέσω πρωτόγνωρων θερμοκρασιών. «Αυτή ήταν μια μέρα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Πυροσβεστικής του Λονδίνου καθώς αντιμετωπίσαμε ακραία ζέστη που προκάλεσε μια σειρά από περιστατικά που σχετίζονταν με τον καιρό», δήλωσε ο βοηθός επίτροπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου, Τζόναθαν Σμιθ στο skynews, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός ξεπέρασε τα όρια του. Τις ίδιες δηλώσεις έκαναν και άλλοι αξιωματικοί της πυροσβεστικής από άλλες περιοχές της Βρετανίας. 

Στη Γαλλία, με τις φωτιές να έχουν επεκταθεί σε μεγάλες εκτάσεις, ακούγονται όλο και πιο πολλές φωνές που ζητούν ενίσχυση του μηχανισμού κατάσβεσης. «Η Γαλλία έχει μόνο 12 Canadairs. Χρειαζόμαστε πιο ισχυρές δυνάμεις και καλύτερη κατανομή των μέσων στο έδαφος», αναφέρουν οι πρόεδροι των περιφερειών της Ζιρόντ και του Λαντές σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Μακρόν που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Figaro. 

Η Ζιρόντ είναι το επίκεντρο της πύρηνης λαίλαπας στη χώρα. Εκεί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είχαν καεί τουλάχιστον 19.300 εκτάρια, έκταση που είναι δύο φορές αυτή του Παρισιού. 

Η Γαλλία είναι το τελευταίο διάστημα  αντιμετωπίζει 20 νέες πυρκαγιές κάθε μέρα, όπως δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν την Τρίτη.