Ο ισχυρότερος άνδρας των Ρεπουμπλικανών καταρρίπτει τα σχέδια Τραμπ για νέο πακέτο στήριξης

Ο ισχυρότερος άνδρας των Ρεπουμπλικανών καταρρίπτει τα σχέδια Τραμπ για νέο πακέτο στήριξης

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να δείχνει διάθεση συμβιβασμού με τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ωστόσο φαίνεται να μην έχει υπολογίσει τις αρνητικές διαθέσεις του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να δώσει την ευλογία του στις διαπραγματεύσεις του  Υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν με την Νάνσι Πελοζι την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στα 1,8 τρισ. δολάρια που θέλει ο Λευκός Οίκος και στα 2,2 τρισ. που επιθυμούν οι Δημοκρατικοί. Ειδικότερα ο Τραμπ δήλωσε: «Φέρτε μου να υπογράψω το νομοσχέδιο τώρα, είμαι έτοιμος».

Όμως ο Μακόνελ έβαλε πάγο στα σχέδια του Τραμπ, λέγοντας: «Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, δεν νομίζω να έρθει σε ψηφοφορία στη Γερουσία. Οι συνάδελφοι μου θεωρούν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με ένα πακέτο ύψους 500-600 δισ. δολαρίων. Είναι αρκετό». Η δήλωση του βέβαια προκαλεί εντύπωση δεδομένου ότι πριν ένα μήνα η Γερουσία καταψήφισε την πρόταση που είχε φέρει ο ίδιος, ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φαίνεται ότι ο μακροβιότερος αρχηγός πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην ιστορία των ΗΠΑ κάνει τους δικούς του υπολογισμούς. Αρχικά, γνωρίζει πολύ καλά ότι εντός του κόμματος υπάρχουν συνάδελφοι του οι οποίοι τάσσονται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας έναντι των παροχών.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τέσσερα διατάγματα τα οποία προέβλεπαν μεταξύ άλλων το πάγωμα των μισθολογικών φορολογικών εισφορών και την χορήγηση επιδομάτων ανεργίας ύψους 400 δολαρίων ανά εβδομάδα, παρακάμπτοντας τη νομοθετική διαδικασία, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας. 

Ο Γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Λίντσεϊ Γκρέιαμ είχε πει «Εκτιμώ τη διάθεση του προέδρου αλλά θα προτιμούσα μια συμφωνία στο Κογκρέσο». Ο Μπεν Σάσε από την Νεμπράσκα ο οποίος τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής συγκράτησης, ήταν πιο οξύς στη κριτική του αποκαλώντας τη παρέμβαση «αντισυνταγματική», ενώ ο Λαμάρ Αλεξάντερ από το Τενεσί είχε τονίσει ότι "το Κογκρέσο είναι αυτό που θα πρέπει να αποφασίζει σε τέτοιες περιπτώσεις".

Έτσι λοιπόν, λίγες μέρες πριν τις εκλογές και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Τραμπ ξεκάθαρα πίσω από τον αντίπαλο του, Τζο Μπάιντεν, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται εξέλιξη μια μάχη «χαρακωμάτων» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο βετεράνος Μιτς Μακόνελ όπως αναφέρουν άλλωστε αμερικανικά μέσα προσπαθεί να περισώσει ότι μπορεί,  γνωρίζοντας τις εσωτερικές δυναμικές, την ώρα που ο Τραμπ για κάποιους παίζει το τελευταίο του χαρτί, αυτό των παροχών...

AP Photo/Evan Vucci