Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ίσως και μετά το εμβόλιο
Σ. Τσιόδρας

Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ίσως και μετά το εμβόλιο

Ο κορονοϊός είναι πολύ πιο θανατηφόρος από τη γρίπη, επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρας, τονίζοντας την ανάγκη να μην «χαλαρώσουν» οι πολίτες όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας. 

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως ακόμα και μετά την εξεύρεση ενός εμβολίου ο κορονοϊός μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται, σχολιάζοντας τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο ιός μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ.

«Μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι» συνέχισε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε «πως δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, δηλαδή θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας όπως το κοινό κρυολόγημα». 

Ο κ. Τσιόδρας έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ιλαρά: «Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια, κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς. Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια».

Τόνισε επίσης ότι μπορεί και λιγότερο του 0,5% του πληθυσμού της χώρας να έχει νοσήσει από τον ιό, ενώ για το θέμα ξεκινά ειδική έρευνα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα.

Δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την εκτίμηση είναι απαραίτητα όπως είπε ο καθηγητής και ανακοίνωσε 4 διαφορετικές μελέτες που έχουν ως στόχο να «δείξουν» το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού στη χώρα μας.

«Πρόκειται για μια προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με στόχο να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Επίσης για μια οροεπιδημιολογική μελέτη σε 10.000 υγιείς αιμοδότες ηλικίας από 18 εως 65 ετών και μια επαναλαμβανόμενη μελέτη από εναπομείναντες ορούς - η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με συλλογή 5000 δειγμάτων τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή μελέτη για τον κορονοϊό», τόνισε.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων, σε χώρες που ο ιός είχε ελεγχθεί, ενώ δθιερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Αντέχουμε να έχουμε 147 νεκρούς σε μία ημέρα, όπως χθες η Σουηδία;».

Διαβάστε ακόμα:

- Κορονοϊός: 10 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, συνολικά 2.770 - Ένας νέος θάνατος

- Τι δείχνουν οι μελέτες για τους κλειστούς χώρους: Πιθανή μετάδοση του ιού και μέσω αέρα