Ο Γραμμόζης εκπληρώνει το πεπρωμένο του

Ο Γραμμόζης εκπληρώνει το πεπρωμένο του

Ο Δημήτρης Γραμμόζης είναι ο πρώτος Ελληνας α' προπονητής που κάθεται σε πάγκο ομάδας του ευρωπαϊκού BIG-5 πρωταθλημάτων. Ανέλαβε την Σάλκε με συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2022. Η αποστολή του; Να κρατήσει την ομάδα στη Bundesliga. Εχει 11 αγωνιστικές για να «γλιτώσει» τους «βασιλικούς μπλε» από τον υποβιβασμό. Αυτή την στιγμή βρίσκονται στην τελευταία θέση με εννιά βαθμούς, όσους τους χωρίζουν κι από τις θέσεις της παραμονής.

Ο 42χρονος είναι ο 5ος προπονητής της ομάδας αυτή την σεζόν. Προηγήθηκαν ο Ντέιβιντ Βάγκνερ, ο Μάνουελ Μπάουμ, ο πρώην του ΠΑΟΚ, Χουμπ Στέφενς και ο Κρίστιαν Γκρος. Γεννημένος στο Βούπερταλ και κάτοικος του Φέλμπερτ, περιοχής κοντά στο Ρουρ όπου εδρεύει η Σάλκε, ο Γραμμόζης ξέρει πολύ καλά το κλαμπ. Είχε και επαφές με τον πρώην αθλητικό διευθυντή Γιόχεν Σνάιντερ. Δύο φορές υπήρξε η πιθανότητα ν' αναλάβει: όταν το κλαμπ απέλυσε τον Βάγκνερ και τον Μπάουμ. Το παράδοξο είναι πως τον κάλεσαν όταν έδιωξαν τον Σνάιντερ!

Οπως και να 'χει εκπληρώνει το πεπρωμένο του. Αφού έπαιξε 11 χρόνια στη Γερμανία και αγωνίστηκε στη Bundesliga με ομάδες όπως το Αμβούργο, η Καϊζερσλάουτερν και η Κολωνία και έκανε το πέρασμά του από την Ελλάδα στον Εργοτέλη και στην Κέρκυρα και στην Κύπρο με την Ομόνοια, ο κεντρικός μέσος κρέμασε τα παπούτσια του στη Μπόχουμ. Επειτα, εργάστηκε στην ακαδημία της κι άρχισε ν' ανεβαίνει στην ιεραρχία των προπονητών του κλαμπ. Το 2018 απέκτησε και το δίπλωμα του πρώτου προπονητή και τον Φεβρουάριο του 2019 ανέλαβε τη Ντάρμσταντ της δεύτερης κατηγορίας. Εμεινε εκεί μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.

Εκανε εξαιρετική δουλειά ιδίως στις δύσκολες συνθήκες με την πανδημία του κορονοϊού να επηρεάζει την λειτουργία του συλλόγου. Η ομάδα του τερμάτισε στην 5η θέση, τρεις βαθμούς μακριά από τα πλέι οφ ανόδου στη Bundesliga. Ο τρόπος διαχείρισης των παικτών του και οι τακτικές ικανότητές του τον έβαλαν σε πολλές ατζέντες τεχνικών διευθυντών της μεγάλης κατηγορίας. Αργά ή γρήγορα κάποιος θα τον καλούσε. Η εμπειρία του ως παίκτης, ο ενωτικός χαρακτήρας του και οι γνώσεις του είναι πολύτιμα προσόντα για μια κατηγορία που σταθερά δίνει ευκαιρίες σε νέους προπονητές. Ποτέ δεν έγινε πλήρως αντιληπτό γιατί η Ντάρμσταντ δεν τον κράτησε.

Τα όσα έδειξε εκεί, όμως, ήταν το εισιτήριό του για την Σάλκε. Η διοίκηση δουλεύει κοιτάζοντας το τώρα, αλλά και το αύριο. Οι εργοδότες του γνωρίζουν πως η ομάδα δύσκολα θα παραμείνει στη Bundesliga. Χρειάζεται ένα θαύμα. Γι' αυτό και του έδωσαν τον έξτρα χρόνο συμβολαίου, μέχρι το 2022. Ωστε, αν χρειαστεί, να είναι εκείνος που θα επιχειρήσει να την ανοικοδομήσει στη δεύτερη κατηγορία και παράλληλα να την ανεβάσει ξανά. Κι αν τα καταφέρει θα του επεκτείνουν το συμβόλαιο ως το 2023. Μ' αυτόν τον τρόπο το Δ.Σ. ελπίζει να τον θωρακίσει και να μην τον «κάψει» στα μάτια των απαιτητικών οπαδών που κι αυτοί είναι διχασμένοι με το τί θα έπρεπε να κάνει το κλαμπ – από τη μια να παλέψει για να μείνει κι από την άλλη να ανασυγκροτηθεί στη δεύτερη κατηγορία.

Η Σάλκε είναι μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου, η 3η πιο πλούσια πίσω από τη Μπάγερν Μονάχου και τη Ντόρτμουντ και με σταθερή παρουσία στο παγκόσμιο top 20 με τα περισσότερα έσοδα της Money League της Deloitte. Τώρα, βρίσκεται σε βαθιά κρίση, τόσο οικονομική όσο και αγωνιστική. Ο Γραμμόζης έχει στα χέρια του ένα «γίγαντα» σε ελεύθερη πτώση. Πρώτη προσπάθεια για να αλλάξει την πορεία: την Παρασκευή κόντρα στη Μάιντς σε ματς από τα λεγόμενα των «έξι βαθμών» μια και εκείνη παλεύει για την παραμονή της.