Η πάμπλουτη Σάλκε παλεύει για την επιβίωσή της

Η πάμπλουτη Σάλκε παλεύει για την επιβίωσή της

Στην τελευταία θέση της Bundesliga, η Σάλκε έχει μείνει ν' αναπολεί το παρελθόν της, την δεύτερη θέση το 2018, την συμμετοχή στους «16» του Champions League το 2019, την πολύ καλή αρχή τους το 2020, μέχρι το «στοπ» λόγω κορονοϊού. Κανονικά, αυτά θα έπρεπε να τα έχει αφήσει πίσω της. Παλεύει για το μέλλον της. Ο πιθανός υποβιβασμός θα κάνει πραγματικότητα έναν εφιάλτη. Η ήττα της με 4-0 από την Μπάγερν Μονάχου την Κυριακή την σπρώχνει στην άβυσσο.

Η Σάλκε στις τελευταίες αναφορές για το ποδόσφαιρο εταιριών όπως η Deloitte και η KPMG παραμένει μια από τις 20 πιο πλούσιες ομάδες στην βιομηχανία. Ετσι είναι για χρόνια τώρα. Η δύναμη των 160.000 μελών της, οι καλές συμφωνίες που είχε υπογράψει πριν την πανδημία την είχαν φέρει σε θέση ισχύος στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ο πύργος, όμως, που ένιωθαν πως έχτισαν οι παράγοντές της δεν άντεξε στον COVID-19.

Μετά την επανεκκίνηση την περασμένη Ανοιξη δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος. Τα οικονομικά προβλήματα προκάλεσαν τα αγωνιστικά και τούμπαλιν. Συνολικά, η Σάλκε χρωστάει παραπάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Αναγκάστηκε να πουλήσει τον καλύτερο παίκτη της στην Γιουβέντους και κάνει τα πάντα για να μειώσει τα έξοδά της. Σε άλλη εποχή θα της έδινε το... φιλί της ζωής ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος Κλέμενς Τόνις. Ωστόσο, έπειτα από 19 χρόνια στην καρέκλα, παραιτήθηκε.

Οι οπαδοί του κλαμπ εδώ και χρόνια δεν τον ήθελαν στο... τιμόνι για τα πολλά σκάνδαλα στα οποία είχε εμπλακεί, αλλά και τις αποτυχημένες μεταγραφές της ομάδας. Πολλές φορές η Σάλκε είτε έχασε παίκτες για το... τίποτα ή πούλησε «κοψοχρονιά» εκείνους που αγόρασε πανάκριβα εφόσον δεν της... βγήκαν. Οταν, λοιπόν, ένα από τα εργοστάσια επεξεργασίας κρεάτων της εταιρίας του έγινε εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού, βγήκαν στους δρόμους και απαίτησαν την αποχώρησή του. Η δημόσια κατακραυγή οδήγησε τον Τόνις στην έξοδο.

Τώρα, βέβαια, υπάρχουν παράγοντες της ομάδας που τον προσέγγισαν ώστε να ρίξει χρήματα μήπως και προλάβουν να κάνουν μεταγραφές που θα βελτιώσουν τις πιθανότητες παραμονής. Το πλάνο δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει παρά την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. Αλλοι, πάλι, λένε πως ίσως είναι καλύτερα για το κλαμπ να υποβιβαστεί και να ξεκινήσει από το μηδέν ακολουθώντας μια πιο αποτελεσματική οικονομική φιλοσοφία από την 2η Κατηγορία. Βέβαια, ούτε αυτό είναι εύκολο. Η Σάλκε θα χάσει επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά και τους χορηγούς, ενώ θα έχει και την πιο ακριβή ομάδα της Κατηγορίας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον σύλλογο του Ρουρ.