O Eρντογάν ζητά παρέμβαση Πούτιν για την Ιντλίμπ, ψάχνει συμμαχίες

O Eρντογάν ζητά παρέμβαση Πούτιν για την Ιντλίμπ, ψάχνει συμμαχίες

Οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν ζητώντας την παρέμβασή του για να σταματήσει η επέλαση του στρατού του Ασαντ, ενώ την ίδια ώρα επιχειρεί να βάλει στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης Γαλλία και Γερμανία. Μάλιστα φέρεται να επιθυμεί ακόμη και τετραμερή σύσκεψη στην Κωνσταντινούπολη επικαλούμενος την ανθρωπιστική κρίση και τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που κατευθύνονται στα σύνορα της Τουρκίας.

Όλα δείχνουν ότι τα όσα συμβαίνουν στη βόρεια Συρία δεν έχουν σχέση με τις αρχικές σκέψεις και τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει να χάνεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων στο οποίο είχε επενδύσει πολλά στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να φανεί κυρίαρχος στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων του Ασαντ στην περιοχή, επιχειρεί να βρει λύση είτε μέσω ΗΠΑ, είτε μέσω Γαλλίας και Γερμανίας είτε ακόμη και με απ ευθείας επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ τείνει να εξελιχθεί σε μάχη Τουρκίας Ρωσίας και να τιναχθούν στον αέρα για μια ακόμη φορά οι σχέσεις Άγκυρας Μόσχας που το τελευταίο διάστημα έδειχναν να δυναμώνουν και να αναζητούν και άλλες οδούς συνεργασίας.

Ο Ερντογάν μετράει πλέον νεκρούς στρατιώτες στην περιοχή και μπορεί να απειλεί προς κάθε κατεύθυνση, δείχνει να είναι αδύναμος.

Είναι χαρακτηριστικό πως έσπευσε στον νούμερο ένα εχθρό του στην Ευρώπη, τον Γάλλο πρόεδρο Εμ Μακρόν ζητώντας, όπως και από την Α. Μέρκελ την παρέμβασή τους. Θέτοντας ταυτόχρονα και θέμα ανθρωπιστικής κρίσης. Στέλνοντας δηλαδή και ένα μήνυμα στη Ε.Ε. για ενδεχόμενες αρνητικές, σε βάρος της Τουρκίας εξελίξεις.

Επικοινωνία με Πούτιν

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Τ. Ερντογάν συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του σπεύδοντας να δημοσιοποιήσει τα σημεία της συνομιλίας που πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία ο Τ. Ερντογάν τόνισε προς τον Βλ. Πούτιν πως το καθεστώς Ασάντ πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση στην Ιντλίμπ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να τερματιστεί.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευσή τους σε όλες τις υπάρχουσες συμφωνίες αναφορικά με την Συρία κι ειδικά από την συμφωνία του Σότσι.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανεφερε πως ο Βλ. Πούτιν εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τις ενέργειες των εξτρεμιστών στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ διαμηνύοντας παράλληλα ότι η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή. 

Πολιτική λύση στη Συρία ζητούν Μέρκελ - Μακρόν

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας διεμήνυσαν στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας απαιτεί μια πολιτική λύση και ζήτησαν να συναντηθούν σύντομα οι τρεις τους με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ "εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι άμαχοι και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Νωρίτερα σήμερα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι οι συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία μπορεί να οδηγήσουν σε λουτρό αίματος και έκαναν ξανά έκκληση για εκεχειρία. Την ίδια ώρα, η Ρωσία διέψευδε τις πληροφορίες περί μαζικής φυγής των αμάχων λόγω της επιχείρησης των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ.

Διαβάστε ακόμα:

- Μήνυμα Πούτιν σε Ερντογάν για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας