ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Business Insider: Ο Ερντογάν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του Μπάιντεν, αλλά εκείνος συνεχίζει να τον αγνοεί

Ο Ερντογάν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του Μπάιντεν, αλλά εκείνος συνεχίζει να τον αγνοεί

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δυο μήνες από την ορκωμοσία του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει κάνει τηλεφωνικές κλήσεις με ηγέτες ανά την υφήλιο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει το Business Insider. 

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά κινήσεων που θεωρούνται κατευναστικές για τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή του Μπάιντεν.

Τον Φεβρουάριο για παράδειγμα, η Τουρκία προσφέρθηκε να κάνει διαπραγματεύσεις για να σπάσει το αδιέξοδο για το πρόγραμμα F-35, από το οποίο η Άγκυρα έχει αποκλειστεί λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Ωστόσο, ο Μπάιντεν αγνόησε την πρόταση,  με το Πεντάγωνο να λέει ότι ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί.

Η επικείμενη δίκη της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank σε δικαστήριο του Μανχάταν για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την επικοινωνία των δύο ηγετών, όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που βρίσκεται στην Άγκυρα. «Ο Μπάιντεν γνωρίζει ποιος έχει το πάνω χέρι στη σχέση αυτή και ίσως να μην τηλεφωνήσει [στον Ερντογάν] ακόμη και μετά τη δίκη της Halkbank, εκτός κι αν προκύψει κάποια κρίση», σχολίασε.

«Οι κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι συνειδητοποιεί πως ο Μπάιντεν δεν θα κάνει τα στραβά μάτια στις ενέργειές τους, όπως έκανε ο Τραμπ», είπε η ίδια πηγή στο Business Insider. Και πρόσθεσε με νόημα:  «Τώρα ο Ερντογάν καλείται να διευθετήσει μια σειρά ζητημάτων με τον Μπάιντεν, αλλά εκείνο όπου είναι πιο φανερό το φταίξιμο της Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι και θα λυθεί στο δικαστήριο».

Η δίκη έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία και την οικονομία της, αφού μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο δεκάδων εκατ. δολαρίων στην Halkbank και να αποκλειστεί η πρόσβασή της σε διεθνή συστήματα μεταφοράς χρημάτων, πράγμα που εντείνει την πίεση στον Ερντογάν να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον.