Ο Ενρίκε Ρικέλμε θέλει(;) να γίνει «βασιλιάς» στη θέση του Πέρεθ

Ο Ενρίκε Ρικέλμε θέλει(;) να γίνει «βασιλιάς» στη θέση του Πέρεθ

Πετυχημένος επιχειρηματίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Ενρίκε Ρικέλμε έχει άλλο ένα πλάνο για ανανέωση, τούτη τη φορά στην αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 32χρονος Ισπανός επιχειρηματίας, δεν έκρυψε την επιθυμία του να ασχοληθεί με τα κοινά της «βασίλισσας» και το δεδομένο των εκλογών του καλοκαιριού του 2021 ήταν αρκετό για να ιντριγκάτρει τον ισπανικό Τύπο. Την Πέμπτη (1/4), η Ρεάλ ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη των διαδικασιών για την προκήρυξη εκλογών, δίχως ακόμη ορίσει ημερομηνία.

Ο Ρικέλμε, σε συνέντευξή του στην «El Confidencial», άφησε να εννοηθεί ότι «είτε τώρα είστε στο μέλλον» θα ήθελε να διεκδικήσει την προεδρία του συλλόγου από τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο 74χρονος μεγιστάνας των κατασκευαστικών έργων – με περιουσία 1,4 δισ. ευρώ και αξίας 2,4 δισ. της εταιρίας του, Grupo ACS – παραμένει στην καρέκλα του σχεδόν για 20 χρόνια, με ένα διάλειμμα από το 2006 ως το 2009. Μάλιστα, στις τρεις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, το 2009, το 2013 και το 2017 δε είχε καν αντίπαλο στην ψηφοφορία.

Αν ο Ρικέλμε αποφασίσει να τεθεί αντίπαλος του προέδρου της εποχής «Galacticos» της Ρεάλ, τα μέλη θα χρειαστεί για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια να προσέλθουν στις κάλπες. Ο Πέρεθ... καλόμαθε δίχως αντίπαλο, ως αδιαμφισβήτητος διοικητικός ηγέτη. Ωστόσο, στην Ιβηρική λένε πως ο αέρας του νεανικού ενθουσιασμού που μπορεί να φέρει ο Ρικέλμε ίσως είναι αρκετός για να τον βγάλει από το γραφείο του...

Ο Πέρεθ είχε προχωρήσει σε αλλαγές στο καταστατικό και τις προϋποθέσεις εκλογής προέδρου, όμως ο Ενρίκε Ρικέλμε πληροί κάθε «υποχρέωση». Κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει συμπληρωμένα 20 χρόνια παρουσίας στη Ρεάλ ως μέλος, αλλά και να είναι σε θέση να καταθέσει τραπεζικές εγγυήσεις που να φτάνουν στο 15% του προϋπολογισμού του συλλόγου, σε ποσό που ανέρχεται στα 92,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτές οι προϋποθέσεις δεν αποτελούν εμπόδιο για τον γεννημένο στο Κοξ του Αλικάντε επιχειρηματία, ο οποίος από την επαρχία της Βαλένθια κατόρθωσε να «χτίσει» τη δική του «αυτοκρατορία», εκτός της πατρίδας του. Ο Ρικέλμε, με το ξέσπασμα της κατασκευαστικής κρίσης στην Ισπανία, μετέφερε την εταιρία του στη Βραζιλία, για επενδύσεις στη χώρα λόγω του Μουντιάλ του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Η χάρη του έφτασε ως τον Παναμά, όπου μεγάλωσε την περιουσία του, λαμβάνοντας ενεργό ρόλο στα έργα διεύρυνσης της Διώρυγας. Ο Ενρίκε Ρικέλμε εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον καινοτόμους επιχειρηματίες τόσο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες όσο και στα ηλιακά συστήματα της Λατινικής Αμερικής. Η αξίας της εταιρίας του, «Cox Energy», εκτιμάται στις μέρες μας στα 300 εκατ. ευρώ  και θεωρείται ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς μπίζνεσμαν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ετοιμάζεται να επιστρέψει επιχειρηματικά στην Ισπανία και την Πορτογαλία, με συνεργασία την Ibox Energy Company.

Αν και μόλις 32 ετών, το «τσεκάρισμα» στο κουτάκι της προϋπόθεσης των 20 ετών ως μέλους της Ρεάλ το έχει πετύχει καθώς φέρει αυτή την ιδιότητα από τα 12 του! Είναι γιος ενός πρώην μέλους της διοίκησης της πρωταθλήτριας Ισπανίας, όταν πρόεδρος ήταν ο Ραμόν Καλδερόν. Ο νεαρός επιχειρηματίας ευελπιστεί να οδηγήσει τον σύλλογο σε «πιο επαγγελματικά μονοπάτια», εξηγώντας στην «El Confidencial» ότι «παγκοσμιοποίηση δεν σημαίνει απλώς ένα tour στις Η.Π.Α.». Τόνισε ότι «ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου είναι ο κορυφαίος πρόεδρος στην ιστορία της Ρεάλ, καθώς έθεσε τις βάσεις για αυτό που έγινε ο σύλλογος». Και κατέληξε πως «ο Πέρεθ υπήρξε καταλύτης που έκανε πολλά σημαντικά πράγματα, όμως χρειάζεται μία αλλαγή».