Ο αμετανόητος Κώστας Μάρκου και η νευρική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αμετανόητος Κώστας Μάρκου και η νευρική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό διαπιστώνεται τόσο από το ύφος των επιθέσεων του Αλέξη Τσίπρα όσο και από τη συμπεριφορά των στελεχών του κόμματος αρχής γενομένης από τους βουλευτές. Η περίπτωση του Κώστα Μάρκου που χθες δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τα όσα έγιναν στην Βουλή είναι ενδεικτική.

Ο πρώην πρωθυπουργός βλέποντας να μονοπωλούν το φως της δημοσιότητας τα έργα και οι ημέρες στελεχών της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει, με αφορμή και την υπόθεση του Νίκου Παππά, τους οπαδούς του κόμματος να αντιδράσουν. Συμμετέχοντας μάλιστα, οπως ο ίδιος είπε μιλώντας πρόσφατα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σε κάθε κινητοποίηση και συλλαλητήριο που διοργανώνεται.

Αν και η κρίση με την Τουρκία έβαε σε δεύτερη μοίρα τις αποκαλύψεις με τελευταία την προσπάθεια συγκάλυψης, μέσα από απειλές και προειδοποιήσεις, των ευθυνών στο Μάτι, εντούτοις η παραπομπή Παπαγγελόπουλου, δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στην ηγετική ομάδα που πλαισιώνει τον Αλέξη Τσίπρα.

Η νευρικότητα που επικρατεί στην ηγεσία του κόμματος και η απουσία πολιτικής πυξίδας και προγράμματος μεταφέρεται στα στελέχη. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο βουλευτής και καθηγητής της Ιατρικής Κώστας Μάρκου δείχνει πως η «γραμμή Πολάκη» και το σκληρό ρόκ της λογικής των ύβρεων, κερδίζουν έδαφος.

Αλλώστε ο Αλέξη Τσίπρας μετά την υπόθεση του Νίκου Παππά, την συνομιλία του με τον Σάμπυ Μιωνή, τις καταγγελίες Καλογρίτσα και τις φωτογραφιες που τον δείχνουν να συναντάται με τον Αρτέμη Αρτεμίου στην Κύπρο διέγραψε τη στροφή στη σοσιαλδημοκρατια. Εβαλε σε πρώτο πλάνο τη συγκρουσιακή λογική που παραπέμπει στην περίοδο πριν το 2015. 

Ο Κώστας Μάρκου με τη συμπεριφορά του ανέδειξε την κατάσταση. Και οι δηλώσεις του στον "Real FM" επιβεβαίωσαν πως δεν πρόκειτα για έξαρση της στιγμής. Η αναφορά που έκανε σχετικά με την χειρονομία στην οποία προχώρησε επιβεβαιώνει το γεγονός, αφού με ειρωνικό τρόπο υποστήριξε πως ο καθένας την εκλαμβάνει οπως θέλει.

Είναι γνωστό πως ο Κώστας Μάρκου έχει κατά καιρούς παρέμβει με τρόπο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Στήριξε τον τοξοβόλο του Συντάγματος, τον δραπέτη των φυλακών, στήριξε και αυτούς που δηλώνοντας φοιτητές έκοψαν με αλυσοπρίονο την αλυσίδα της πόρτας του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Πανεπιστημιακός ο ίδιος κατήγγειλε τους συναδέλφους του ως υπεύθυνους διότι αποφάσισαν να κλείσουν την πόρτα στο ίδρυμα.

 Η προεδρία του ΚΕΣΥ

Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι η στάση του σχετικά με την προεδρία της επιτροπή του υπουργείου Υγείας, ΚΕΣΥ, θέση που κατέχει από τον Μάιο του 2019. Παρ' ότι εξελέγη βουλευτής και παρ' ότι άλλαξε η κυβέρνηση, εκείνος δεν παραιτήθηκε. Και αυτό παρ'ότι η συγκεκριμένη επιτροπή ασχολείται με άδειες κλινικών αλλά και με την επιλογή των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Η ουσία είναι πως ενώ είναι βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένει και υφιστάμενος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε ο ίδιος εξελέγη με πρόταση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού μέσα από τη διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή του συμβουλίου του ΚΕΣΥ. Το οποίο μάλιστα συνεδριάζει για την εκλογή παρουσία του αρμόδιου υπουργού.

Όταν επιχειρήθηκε μάλιστα να παρακαμφθεί, προκειμένου να προχωρήσουν κάποιες διαδικασίες, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να τον στηρίξει εκδίδοντας καταδικαστικές για την κυβέρνηση ανακοινώσεις. Αντιθέτως χθες δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά.

Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά τη στιγμή που ο Παύλος Πολάκης και ως στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τώρα συνεχίζει τις ύβρεις και τις απειλές είτε μέσω αναρτήσεων είτε και στη Βουλή; 

Χωρίς να είναι ο μόνος που προσφεύγει σε αυτή την τακτική στηριζόμενος πάντα στην πλήρη κάλυψη που του παρέχει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Μια κάλυψη που έχει οδηγήσει σε αναφορές για το ότι ο Παύλος Πολακης είναι η άλλη όψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και που ενδεχομένως να έχει βρεί θιασώτες εντός του κόμματος. 

Ειδικά τώρα που βρίσκεται σε κατάσταση… κόκκινου συναγερμού και απαιτεί την ύπαρξη στελεχών που θα υποστηρίζουν τη θέση πως όποιος επικρίνει η αποκαλύπτει υποθέσεις που αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση βάλει κατά της… Δημοκρατίας!