Ντ. Σασόλι: Ο Τζόνσον φαίνεται να μην επιθυμεί την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Ντ. Σασόλι: Ο Τζόνσον φαίνεται να μην επιθυμεί την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσον ο Μπόρις Τζόνσον έχει πρόθεση να συμβιβαστεί με τις Βρυξέλλες για μια εμπορική συμφωνία.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τους ηγέτες της ΕΕ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν, Σαρλ Μισέλ και Νταβίντ Σασολι, οι δύο πλευρές ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση τους ότι " Διαπιστώθηκε η ανάγκη να δοθεί μια νέα δυναμική (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις). Παράλληλα συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για την σύναψη και επικύρωση της συμφωνίας πριν από το τέλος του 2020".

Ωστόσο, ο Ιταλός πολιτικός μιλώντας στην εφημερίδα Guardian εκφράζει τις επιφυλάξεις του. "Ανησυχούμε πολύ γιατί δεν βλέπουμε πολύ ενθουσιασμό από τις βρετανικές αρχές και ισχυρή βούληση να καταλήξουμε σε συμφωνία που να ικανοποιεί όλα τα μέρη", είπε.

"Το γεγονός ότι η Βρετανία θέλει να παρεκκλίνει από την Πολιτική Δήλωση της Εξόδου, μας ενοχλεί πολύ διότι αυτή είναι η βάση των διαπραγματεύσεων" δήλωσε ο Σασόλι, αναφερόμενος στο έγγραφο που συμφωνήθηκε πέρυσι σχετικά με το πεδίο εφαρμογής μιας μελλοντικής συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα βάσει του οποίου θα έχει το δικαίωμα βέτο κάθε εμπορική συμφωνία που δεν περιέχει κοινά πρότυπα σε τομείς όπως τα εργασιακά,  η προστασία του περιβάλλοντος και ο ανταγωνισμός.

*Παρότι πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι, πρέπει επίσης να είμαστε ρεαλιστές και να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Είμαστε εν όψει σημαντικών αποφάσεων. Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις επιμένουν στη στήριξή τους για τις προτάσεις της Κομισιόν" είχε τονίσει στην ομιλία του ο Σασόλι.

AP Photo/Olivier Matthys