Νέες κινήσεις των ΗΠΑ στον Ερντογάν μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Τραμπ

Νέες κινήσεις των ΗΠΑ στον Ερντογάν μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Τραμπ

Αν είναι κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα έχει δείξει εξαιρετική συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον προκλητικό Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αυτό θα ήταν σίγουρο η τήρηση ήπιων τόνων και η εξαιρετικά προσεχτική αντίδραση σε κάθε τουρκικό “τσαμπουκά”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας πλήρη γνώση ότι όλα κρέμονται σε μία κλωστή, από την πρώτη στιγμή που η ένταση  με την γειτονική χώρα μπήκε σε φάση κλιμάκωσης, έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή προς τους στενούς του συνεργάτες εντός του Μεγάρου Μαξίμου και σε όλοι όσοι εμπλέκονται: “Λίγα λόγια, χαμηλοί τόνοι, κινήσεις ακριβείας” . Το τρίπτυχο αυτό ακολουθείται από την πρώτη στιγμή, στοιχείο που έκανε ορισμένους να του ασκήσουν κριτική. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η διπλή τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Τραμπ με τον Ελληνα πρωθυπουργό δικαίωσε την στρατηγική Μητσοτάκη και κυρίως μετέφερε το βάρος για την οποιαδήποτε “στραβή” στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Όσοι γνωρίζουν μάλιστα το ακριβές περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο το βράδυ της Τετάρτης δηλώνουν σίγουροι ότι η συνομιλία αυτή θα έχει και άλλες “συνέπειες” στο διπλωματικό πεδίο από πλευράς της Αμερικής, “φωτογραφίζοντας” περαιτέρω κινήσεις του αμερικανικού παράγοντα, χωρίς όμως να θέλουν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι. Οπως τονίζουν αρμόδιες πηγές κάθε μέρα που περνάει με τον κ. Ερντογάν να συνεχίζει το παραλήρημα , τόσο θα μένει πιο μόνος σε αυτή του την πορεία.

Την ίδια ώρα πάντως η Ελλάδα δεν πρόκειται να σταματήσει να πορεύεται το μονοπάτι των στοχευμένων επιλογών. Για παράδειγμα η  κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο από το κοινοβούλιο  επισφραγίζει και θέτει σε εφαρμογή την στρατηγική της κυβέρνησης να ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο μέσω διαπραγματεύσεων και συναινέσεων με τις γειτονικές χώρες, καλή τη πίστη και προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας κα την ασφάλεια και συνεργασία των χωρών της περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα μιλώντας για τις δύο συμφωνίες στη Βουλή,  τόνισε ότι αυτές σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο «του εγγυητή των ανατολικών συνόρων και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο, τον ρόλο του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή».

Αιχμή του δόρατος της ελληνικής διπλωματίας αποτελεί το ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο αποκαθιστά την νομιμότητα στην περιοχή, διεμβολίζει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο επιβεβαιώνοντας την ακυρότητα του και ενισχύει τη διπλωματική θέση της χώρας, καθώς αναδεικνύει το ανεδαφικό και παράνομο των τουρκικών αξιώσεων. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι  ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdelfattah Sisi υπέγραψε την Παρασκευή και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ολοκληρώνοντας με ταχύτητα τις σχετικές διαδικασίες.