7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Νέα Ζηλανδία: Τέλος του lockdown στο Όκλαντ

Νέα Ζηλανδία: Τέλος του lockdown στο Όκλαντ

Τα σχολεία του Όκλαντ άνοιξαν σήμερα το πρωί τις πόρτες τους, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας βγαίνει από ένα lockdown τριών εβδομάδων και οι αρχές εκφράζουν την πεποίθηση ότι υποχωρεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι κάτοικοι της μεγάλης πόλης του Βόρειου Νησιού μπορούν και πάλι να βγαίνουν από τα σπίτια τους, όμως παραμένουν απαγορευμένες οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, πλην των σχολείων.

Το lockdown είχε επιβληθεί στο Όκλαντ μετά την ανακάλυψη στις 12 Αυγούστου τεσσάρων κρουσμάτων στην περιοχή. Μέχρι τότε, είχαν περάσει 102 διαδοχικές ημέρες χωρίς καμιά τοπική μόλυνση.

Έκτοτε έχουν συνολικά μολυνθεί 141 άνθρωποι.

Η προέλευση της εστίας μόλυνσης δεν έχει προς το παρόν προσδιορισθεί και η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν θεώρησε αναπόφευκτο ότι νέα κρούσματα θα καταγράφονταν τις επόμενες ημέρες.

Εντούτοις η πρωθυπουργός έκρινε ότι είναι πλέον δυνατό να αρθεί το lockdown.

«Έχουμε ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει», δήλωσε η Άρντερν στους δημοσιογράφους στο Όκλαντ. «Πρέπει όλοι να το σεβαστούν».

Η πρωθυπουργός, η οποία ανέβαλε για έναν μήνα τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπονταν για τον Σεπτέμβριο, κάλεσε τους συμπατριώτες της να «διαδραματίσουν τον ρόλο τους» στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Είναι φυσικό να αισθάνεσαι κουρασμένος, ολόκληρος ο κόσμος έτσι αισθάνεται», είπε. «Όμως σε σύγκριση με τους άλλους, τα καταφέρνουμε πολύ καλά».

AP Photo/Mark Baker

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ