Νέα πτώση στα ομόλογα μετά την ΕΚΤ – Σε ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές

Νέα πτώση στα ομόλογα μετά την ΕΚΤ – Σε ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές

Περαιτέρω ισχυρή αποκλιμάκωση καταγράφουν τα ομόλογα σχεδόν όλων των χωρών της Ευρωζώνης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ που παρ’ ότι διατήρησε όπως αναμενόταν σταθερά τα επιτόκια, εντούτοις προανήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ασφαλή καταφύγια, εν μέσω των δυσμενών εξελίξεων από την εξάπλωση της πανδημίας και τα νέα lockdown, κάτι που οδηγεί σε μεγάλη πτώση τόσο τις αγορές μετοχών, όσο και εμπορευμάτων. Παράλληλα, το πετρέλαιο υποχωρεί άνω του 5%, εν μέσω ανησυχιών για κατακόρυφα μειωμένη ζήτηση το προσεχές διάστημα.

Τα ομόλογα λοιπόν κρίνονται ως οι πλέον ασφαλείς επιλογές σ’ αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, που εκτός των επιπτώσεων από τον Covid-19 και τα νέα μέτρα περιορισμού, επίκεινται και οι εκλογές στις ΗΠΑ, τη χώρα που οριοθετεί τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε οικονομία, αγορές και επενδύσεις.

Πάντως, δε λείπουν οι διακυμάνσεις και οι κλυδωνισμοί και στις αποδόσεις των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, κάτι που οδήγησε και το ελληνικό δεκαετές σε υψηλό μήνα τις προηγούμενες ημέρες και πάνω από το 1,10%. Πλέον, το ελληνικό δεκαετές σήμερα μετά το μεσημέρι καταγράφει σημαντική αποκλιμάκωση υποχωρώντας κατά 9,18% στο 0,95%, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε έως και το 1,102%.

Το γερμανικό 10ετές βρίσκεται σήμερα στο -0,636% (έχοντας αρνητική απόδοση), καταγράφοντας πτώση 1,27%, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,718% με πτώση 6,51%. Ισχυρό ράλι αποκλιμάκωσης σε ποσοστό 18,06% καταγράφει το 10ετές της Ισπανίας έχοντας πέσει στο 0,147%, υπό το φόβο ενός νέου lockdown, με τους επενδυτές να φεύγουν από τις μετοχές (εξού και η υποχώρηση σήμερα άνω του 1,50% του ΙΒΕΧ 35) και να στρέφονται στα ομόλογα. Το 10ετές της Γαλλίας, που από αύριο μπαίνει σε ολικό lockdown υποχωρεί κατά 6,60% έχοντας κατέλθει στο αρνητικό -0,348%.