Νέα φωτιά στη Μόρια

Νέα φωτιά στη Μόρια

Νέα φωτιά ξέσπασε στη Μόρια, η οποία καίει σκηνές και σημεία του ΚΥΤ που δεν είχαν επηρεαστεί από την προηγούμενη χθες το βράδυ. 

Η ξέσπασε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα της Τετάρτης,  ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει δύο μέτωπα. Η κατάσταση από τους καπνούς και το καμένο πλαστικό είναι αποπνικτική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν και εκρήξεις από φιάλες υγραερίου που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για να μαγειρέψουν.

Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο τμήμα που καίγεται το εγκαταλείπουν αυτή τη στιγμή τις σκηνές τους και προστίθενται στους υπόλοιπους άστεγους που βρίσκονται από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις.

Σχετικά βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα και ο ανταποκριτής του Der Spiegel

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία της φωτιάς.

Την ίδια ώρα μηχανήματα του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες για να ανοίξουν δρόμους προκειμένου να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις εστίες της φωτιάς.

Προσωρινή λύση με πλοία

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, στις κυβερνητική ενημέρωση για την Μόρια, είχαν ανακοινώσει ότι ένα επιβατηγό πλοίο και δυο αρματαγωγά θα φιλοξενήσουν περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι.

Συγκεκριμένα, οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί η εταιρεία Blue Star.

Επίσης, αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Φεύγουν τα ασυνόδευτα παιδιά

Παράλληλα, με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν σήμερα και αύριο από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Το βράδυ αναχωρούν από τη Λέσβο με πτήση 165 παιδιά, ενώ γύρω στις 10 το βράδυ θα απογειωθεί άλλο ένα αεροσκάφος με 160 παιδιά. Επίσης, αύριο το πρωί πτήση θα μεταφέρει το τρίτο γκρουπ 75 ασυνόδευτων παιδιών.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορονοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Εντατικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ

Ο υπουργός Μετανάστευσης ο Ν. Μηταράκης ενημέρωσε επίσης ότι εντοπίστηκαν ήδη τα 8 από τα 35 θετικούς στον κορονοϊό μετανάστες και απομονώθηκαν σε ειδική εγκατάσταση. Επίσης έχει βρεθεί και ένας σημαντικός αριθμός των στενών επαφών τους.

Από αύριο ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών, ενώ ενισχύεται και η παρουσία του ΕΚΑΒ και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του νοσοκομείου Μυτιλήνης.