Αλέξης Τσίπρας: «Ναι» στην πρόταση για την Αικ. Σακελλαροπούλου

«Ναι» στην πρόταση για την Αικ. Σακελλαροπούλου

«Ναι» στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου είπε  ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοινώνοντας την απόφασή του υποστήριξε ότι το κόμμα του θα τηρήσει στάση ευθύνης. Κάνοντας λόγο για συνειδητή επιλογή άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη διαχείριση στην υπόθεση της επιλογής προσώπου και «μεγάλο σφάλμα» τη μη ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

O Αλέξης Τσίπρας με την απόφασή του οδηγεί στην εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου στη θέση του Προέδρου την προσεχή Τετάρτη από την πρώτη ψηφοφορία αφού τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν 244 ψήφους. Στην περίπτωση που η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθετηθεί και από άλλα κόμματα όπως το ΚΙΝΑΛ που δείχνει να κινείται σε θετική ψήφο, και το ΜΕΡΑ25 η εκλογή της νέας Προέδρου θα γίνει με ευρεία πλειοψηφία.

Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας πάντως επετέθη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε για την μη ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαχείριση της υπόθεσης σχετικά με την πρόταση προέδρου της Δημοκρατίας και έκανε λόγο για «προεδρικά καλλιστεία»

Επίσης, τον κατηγόρησε για επικοινωνιακούς χειρισμούς ακόμη και ως προς την ημέρα που ανακοίνωσε την πρότασή του σημειώνοντας πως «επέλεξε μια ημέρα με βαριά «πολιτική ατζέντα» ενώ μίλησε και για διασυρμό του θεσμού μέσα από όλα προηγήθηκαν.

Στο σημείο αυτό και αφού ανακοίνωσε τη θετική θέση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ουσία που είναι απαραίτητη στην πολιτική και δήλωσε πως «οφείλουμε να ενεργούμε με υπευθυνότητα». Μίλησε με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ως Πρωθυπουργός την ανέδειξαν στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η επιλογή της προερχόμενης από το χώρο της Δικαιοσύνης Αικατερίνης Σακελλαροπούλου πέραν των άλλων καταρρίπτει και τις κατηγορίες προς τον ίδιο και το κόμμα του για «έλεγχο» του χώρου υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η εκλογή της λοιπόν στο Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ ήταν αρκετοί για να αναδειχθούν όλες οι αντιφάσεις, η υποκρισία και η πολιτική ένδεια του κυρίου Μητσοτάκη.

Δεν είναι μόνο οι υψηλές προσδοκίες που μέρα με τη μέρα παταγωδώς διαψεύδονται, στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων εθνικής κλίμακας, όπως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό. Αλλά είναι και μια συμπεριφορά αβάσταχτης ελαφρότητας και ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς. Μια στάση αμοραλισμού και υποταγής των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής.

Την ίδια ανεύθυνη στάση που είχε κρατήσει ο κύριος Μητσοτάκης απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα όσο ήταν στην αντιπολίτευση, συνεχίζει δυστυχώς και ως πρωθυπουργός.

Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε την επιλογή να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου Προέδρου που είχε εκλεγεί με ευρεία διακομματική συναίνεση πριν από 5 χρόνια.

Δεν το έπραξε, χωρίς ποτέ να εξηγήσει το λόγο. Αντ' αυτού προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων, αποφεύγοντας να ανακοινώσει την όποια επιλογή του για αρκετούς μήνες.

Και τελικά επέλεξε να την ανακοινώσει, πάλι για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει.

Όμως στη πολιτική δεν υπάρχει μόνο η επικοινωνία. Υπάρχει και η ουσία. Και ειδικά σε θέματα κρίσιμα για το πολίτευμα και για τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας μας, οφείλουμε να ενεργούμε με υπευθυνότητα.

Ο κύριος Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να τον αντιγράψει ή να τον ακολουθήσει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της ανευθυνότητας.

Έχω δηλώσει και από το βήμα της Βουλής ότι εγώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δε θα γίνω. Δε θα κάνω δηλαδή αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Και σήμερα δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας.

Παρά την απαράδεκτη διαχείριση της διαδικασίας της Προεδρικής εκλογής από πλευράς του. Παρά το προφανές και μεγάλο του σφάλμα, να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, εμείς δε θα προσθέσουμε ένα ακόμη σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κου Μητσοτάκη.

Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές. Και θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη - όπως το Σύνταγμα ορίζει-  να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κο Μητσοτάκη και τους βουλευτές του. Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Και δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια.

Η εκλογή της λοιπόν στο Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε.

Γνωρίζω, όπως γνωρίζουν όλοι, ότι ο κος Μητσοτάκης με τη πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν επιχειρεί μια υπέρβαση, αλλά μια ακόμη επικοινωνιακή ντρίμπλα. Φοβάμαι όμως ότι στο τέλος, χωρίς να το καταλαβαίνει ίσως, ντριμπλάρει τον ίδιο του τον εαυτό, ακυρώνει το ίδιο του το κόμμα και τον πυρήνα των ακραία συντηρητικών ιδεών που έχει υιοθετήσει.

Από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, αλλά μια συνειδητή επιλογή. Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας. Με τη συνέπειά μας. Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια».