Ν. Παναγιωτόπουλος: «Δεν συζητάμε με Τουρκία όσο παριστάνει τον νταή»

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Δεν συζητάμε με Τουρκία όσο παριστάνει τον νταή»

«Δεν μπορείς να καλείς σε διάλογο με όρους εκβιασμού» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στον Alpha, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τις τελευταίες ημέρες, για «διάλογο» και συμπλήρωσε πως οι αναφορές του τελευταίου «παραπέμπουν σε θερμό επεισόδιο».

Όπως τόνισε ο υπουργός «δεν μπορείς να καλείς σε διάλογο με όρους ευθείας  αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, τέτοιον διάλογο δεν τον θέλουμε» και διευκρίνισε ότι για να καθίσουν οι δύο χώρες σε ένα τραπέζι διαλόγου, «η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει ένα πνεύμα καλής γειτονίας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η «Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραχοποιός ή ο ταραξίας ή ο νταής της περιοχής, δε γίνεται έτσι να συζητάς» και πρόσθεσε πως «οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης παραπέμπουν σε θερμό επεισόδιο».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η «κόκκινη» γραμμή της Ελλάδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα προς το καθεστώς Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αν εισβάλει τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες και έχουν μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επιτέθηκε κατά της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε διάλογο με την ελληνική πλευρά για το θέμα της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή.