Ν. Μηταράκης: Δεν θα έχουμε τον ίδιο κόσμο στις δομές το 2021

Ν. Μηταράκης: Δεν θα έχουμε τον ίδιο κόσμο στις δομές το 2021

«Στις αρχές του 2021 δεν θα έχουμε τον ίδιο κόσμο στις δομές» ανέφερε ο Ν. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι «φέτος έχουμε δώσει 60.000 αποφάσεις ασύλου ενώ έχουν μπει στη χώρα 11.000 άτομα άρα είναι θέμα λίγων μηνών να έχουμε λίγους μετανάστες στα νησιά».

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε για τη νέα δομή στη Λέσβο ότι «ψάχνουμε λύση για να φτιάξουμε μικρότερη δομή με ασφάλεια» εξηγώντας ότι «η ασφάλεια των δομών είναι το τρίτο μέρος της πολιτικής για το μεταναστευτικό. Μιλάμε για κλειστές ελεγχόμενες δομές με διπλή περίφραξη, με σύστημα εισόδου εξόδου με κάμερες παρακολούθησης και κάμερες για φωτιά. Οι κλειστές δομές θα έχουν ό,τι απαιτέιται για να υπάρχει αξιοπρεπή διαβίωση αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Τόνισε ακόμα ότι «δεν είναι η επιλογή μας να μείνουμε στον Καρά Τεπέ αλλά χρειαζόμασε μια έκταση για νέα μόνιμη δομή» διευκρινίζοντας ότι «στη Σάμο η δομή που φτιάξαμε είναι για 2.100, στη Χίο κάτι αντίστοιχο χρειάζεται. Στη Μυτιλήνη ίσως χρειάζεται κάτι καλύτερο».

Ερωτηθείς για τον εμπρησμό στη Μόρια ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι «σε ορισμένους υπάρχει η αίσθηση ότι θα βάλουν φωτιά για να μπορέσουν να φύγουν νωρίτερα. Αυτό είναι απόλυτα δεδομένο ότι δεν θα γίνει». «Στη Μόρια μιλάμε για θύλακες παραβατικής συμπεριφοράς που βρίσκουν χώρο στα άναρχα κέντρα».

Ανέφερε επίσης πως από τα τέλη του 2019 έχει ζητήσει η Ελλάδα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την κατανομή μεταναστών υπενθυμίζοντας ότι «από το Πάσχα έχει ξεκινήσει η μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών και ευάλωτων στην Ευρώπη».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αυτή η διαδικασία «σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά αιτούντες άσυλο από τη Μόρια αλλά θα αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες».

Με αφορμή, τις ανακοινώσεις από το Βερολίνο ότι θα υποδεχθεί 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα ο κ. Μηταράκης είπε ότι «η κυρία Μέρκελ αναφέρεται σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου».

Σημείωσε επίσης ότι «δεν έχουμε καθόλου στο μυαλό μας λύση με ξερονήσια» καθώς «στην πράξη για να χτίσεις ένα νησί από το μηδέν με 20-25.000 κατοίκους έχει τεράστιο κόστος».