Ν. Μηταράκης: Ανάγκη για ηρεμία στα νησιά

Ν. Μηταράκης: Ανάγκη για ηρεμία στα νησιά

Την ανάγκη να υπάρξει ηρεμία στα νησιά τόνισε ο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) την Τετάρτη, αναγνωρίζοντας πως είναι δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό η δυσπιστία των κατοίκων, αλλά η ένταση που δημιουργείται από μεμονωμένα περιστατικά πρέπει να περιοριστεί.

Όπως είπε στην ΚΕΔΕ προχωράει και η δημιουργία 20.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και στην ηπειρωτική Ελλάδα και επανέλαβε πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στη ρητορική που επενδύει στο μίσος και δημιουργεί σύγχυση στις νησιωτικές κοινωνίες, ενώ τόνισε πως δεν μπορεί το θέμα να χρησιμοποιείται για μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

«Έχουμε ανακοινώσει τη δημιουργία νέων δομών 20.000 θέσεων φιλοξενίας συνολικά και θα το πράξουμε αυτό, κατανέμοντας τον προσφυγικό κόσμο, ώστε να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού κάθε περιοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

«Όλοι μαζί να σταθούμε απέναντι στο λαϊκισμό και στα fake news», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι: «απαντάμε με σχέδιο, σκληρή δουλειά και ενότητα. Ενότητα που δεν θα αφήσουμε στο έλεος μικροκομματικών ή οποιωνδήποτε άλλων σκοπιμοτήτων. Έχουμε θέσει με ευκρίνεια τους στόχους μας για το 2020» τόνισε.

Σε αυτούς επεσήμανε πως εντάσσονται πρώτον, ο περιορισμός των ροών και δεύτερον, η μείωση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. «Για τη μείωση των ροών έχουμε δομήσει τέσσερις βασικές γραμμές άμυνας. Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των επιστροφών, την διεθνοποίηση της κρίσης και την λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων το ταχύτερο δυνατόν» υπογράμμισε.

«Παράλληλα, προχωράμε στη θέσπιση ανταποδοτικών μέτρων για τους Δήμους που θα “βάλουν πλάτη” σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Όχι ως μια κίνηση φιλανθρωπίας, αλλά ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θαρραλέα στάση τους. Έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πράξη όσα λέμε. Ήδη για το 2019 καταβάλουμε στους Δήμους περίπου 10 εκ. ευρώ για την φιλοξενία μεταναστών», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παράλληλα, κατέρριψε όλες τις ψευδείς φημολογίες που διακινούνται στα νησιά για τις νέες δομές, λέγοντας ότι: «είναι ξεκάθαρος ο σχεδιασμός για 20.000 θέσεις φιλοξενίας στα νησιά, τη στιγμή που οι αιτούντες άσυλο θα φεύγουν, μόλις εκδοθεί η απόφαση ασύλου τους, είτε προς τα ανατολικά είτε προς τα δυτικά».

Όπως πρόσθεσε «έχουμε δεσμευτεί για το κλείσιμο των ανοιχτών υπερχειλισμένων δομών στα νησιά, αμέσως μόλις τεθούν σε λειτουργία τα νέα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα φιλοξενίας. Τέλος, προχωράμε στην κατάργηση της χρήσης διαμερισμάτων και ξενοδοχειακών καταλυμάτων στις πόλεις για τη στέγαση προσφύγων. Με αυτόν τον τρόπο, περιθωριοποιούμε το προσφυγικό στοιχείο από την καθημερινότητα των νησιωτών».

Και κατέληξε: «Δεν σκοπεύουμε να διαρρήξουμε τη σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού κεντρικής Κυβέρνησης και τοπικής Αυτοδιοίκησης».