Ν. Μαδούρο: Να χορηγηθεί το ρωσικό εμβόλιο σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές

Ν. Μαδούρο: Να χορηγηθεί το ρωσικό εμβόλιο σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πρότεινε χθες να χορηγηθεί το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε σχεδόν 15.000 υποψήφιους στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές προκειμένου να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια την προεκλογική εκστρατεία τους.

Η Ρωσία ενέκρινε τον Αύγουστο ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 έπειτα από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που δεν διήρκησαν πάνω από δύο μήνες, κίνηση που χαιρετίστηκε από τη Μόσχα αλλά αμφισβητήθηκε από κάποιους ειδικούς που σημειώνουν ότι μόνο το 10% περίπου των κλινικών δοκιμών ήταν επιτυχημένες.

Οι αντίπαλοι του Μαδούρο σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου θεωρώντας ότι είναι εκ προοιμίου νοθευμένες υπέρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, αν και μία μερίδα της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση αναζητώντας εγγυήσεις.

«Θα είναι καλή ιδέα να χορηγηθεί το ρωσικό εμβόλιο στους 14.400 εγγεγραμμένους υποψηφίους… ώστε να μπορέσουν να διεξάγουν πιο άνετα την προεκλογική εκστρατεία τους», ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του μηνύματος ο Μαδούρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα φτάσουν στη Βενεζουέλα δόσεις του ρωσικού εμβολίου για κλινικές δοκιμές, και τον Οκτώβριο θα φτάσουν «κι άλλα εμβόλια», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V της Ρωσίας προκάλεσε παραγωγή αντισωμάτων σε όλους τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές πρώτης φάσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, με τη σημείωση ωστόσο ότι απαιτούνται ακόμα κλινικές δοκιμές μεγάλης διάρκειας.

Ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του ρωσικού ταμείου επενδύσεων, που χρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι τουλάχιστον 3.000 έχουν δηλώσει συμμετοχή για τις κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας του Sputnik-V, και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Αυτές οι κλινικές δοκιμές θα περιλαμβάνουν περίπου 40.000 εθελοντές συνολικά.