Μυκήνες: Σώθηκαν οι αρχαιότητες - Από πού πέρασε η πυρκαγιά

Μυκήνες: Σώθηκαν οι αρχαιότητες - Από πού πέρασε η πυρκαγιά

Μπορεί η πυρκαγιά στις Μυκήνες να επεκτάθηκε και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ωστόσο σύμφωνα με την εικόνα της κατάστασης που έχει μέχρι στιγμής η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν υπάρχουν καταστροφές. Καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, υπεύθυνη για τον χώρο, έκανε αποψιλώσεις βλάστησης ήδη από τον Φεβρουάριο, υπήρχαν μόνο χαμηλού ύψους φυτά. Έτσι, δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερο θερμικό φορτίο, το οποίο να απειλήσει τα αρχαία ερείπια. Η αυτοψία που θα ακολουθήσει, θα δείξει, πάντως, αναλυτικά την κατάσταση.

Η φωτιά ξεκίνησε από τον λεγόμενο τάφο του Αγαμέμνονα (ή θησαυρό του Ατρέα), και αφού πέρασε γρήγορα πάνω από τμήμα της μυκηναϊκής Ακρόπολης, κατασβέστηκε στο σημείο εκείνο. Υπήρξε μάλιστα συντονισμός μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Νίκου Χαρδαλιά και χρησιμοποιήθηκαν και αεροπλάνα. Η πυρκαγιά δεν πείραξε καθόλου το Μουσείο, μετά τις προσπάθειες όλων. Είναι πολύ σημαντικό, δε, ότι ο αρχαιολογικός χώρο των Μυκηνών είχε εκκενωθεί προληπτικά, με την έναρξη της φωτιάς στον θολωτό τάφο, που απέχει από την ακρόπολη. Η φωτιά συνεχίστηκε εκτός του αρχαιολογικού χώρου, με κατεύθυνση προς το βουνό, αντίθετα δηλαδή.

 


Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν προξενήθηκαν ζημιές στις αρχαιότητες. «όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου». Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. 'Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό.

Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.


Φαίνεται πάντως πως η μεγάλη προσοχή που έδειξε η εφορεία αρχαιοτήτων ως προς το να μην υπάρχει πολλή βλάστηση, που πλέον έχει ξεραθεί λόγω του καλοκαιριού, λειτούργησε προστατευτικά. Την ίδια προσοχή έχουν δείξει και στην Τίρυνθα και στα άλλα σημαντικά μνημεία του νομού. Αυτός είναι και ο λόγος που πάντοτε οι αρχαιολόγοι φροντίζουν να γίνονται συστηματικές αποψιλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους που έχουν άλση ή βρίσκονται πλησίον δενδρώνων. Ιδίως μετά τους τεράστιους κινδύνους που απείλησαν πριν από μερικά χρόνια την αρχαία Ολυμπία.