Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Περιμένουμε σημαντική αποκλιμάκωση εντός της ημέρας

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Περιμένουμε σημαντική αποκλιμάκωση εντός της ημέρας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχε την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναφέρει πως εντός της ημέρας αναμένει σημαντική αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες των περιφερειακών κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβίβασε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου την προσδοκία του για σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα, στο δρόμο για την εκεχειρία» προσθέτει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αναφέρει πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση με τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις παρά τα δημοσιεύματα που έφεραν το Ισραήλ να κινείται άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα το οποίο επικαλούνταν ισραηλινό αξιωματούχο, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Δεν καθόμαστε με το ρόλοι στο χέρι. Φροντίζουμε τους στόχους της επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα».

Μιλώντας ενώπιον ξένων διπλωματών και δημοσιογράφων, ο ισραηλινός ηγέτης ανέφερε στη συνέχεια: «Η Χαμάς χρησιμοποίησε τα γεγονότα της Ημέρας της Ιερουσαλήμ και την κατάσταση στο Σέιχ Τζαρά για να εξυπηρετήσει το δικό της πολιτικό συμφέρον». «Το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να ελαχιστοποιήσει τα ατυχήματα», κατέληξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Νωρίτερα το γαλλικό πρακτορείο είχε αναφέρει ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο «εκεχειρίας» βάση των δηλώσεων ανώτερου ισραηλινού στρατιωτικού αξιωματούχου ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι το εβραϊκό κράτος είναι έτοιμο για μια παράταση της επιχείρησης που ξεκίνησε πριν 10 ημέρες εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. «Εξετάζουμε το ζήτημα της πλέον κατάλληλης στιγμής για την κήρυξη εκεχειρίας», όμως «προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων», σχολίασε ο αξιωματούχος.