Τα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων δεν είναι μία απλή, λογιστική άσκηση. Είναι μία κρίσιμη υπόθεση, που απαιτεί επιστημονικές γνώσεις, εμπειρία στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ικανότητα διοίκησης και ανθρωπισμό, καθώς αφορά στην καθημερινότητα των Αθηναίων πολιτών, στο μέλλον της πόλης και των επόμενων γενεών. Όταν δεν διαθέτεις όλα τα παραπάνω, τότε παίρνεις δάνειο.
Αναφέρομαι στην έγκριση δανείου ύψους εβδομήντα πέντε (75) εκατομμυρίων ευρώ, που αποφάσισε ο Χάρης Δούκας και η ομάδα του, καθώς και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Κώστα Ζαχαριάδη, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, την Τετάρτη, στις 10 Ιουνίου 2026. Η επίσημη αιτιολόγηση είναι ότι ο δανεισμός προορίζεται για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών υποδομών της πόλης.
Η απόφαση ελήφθη: το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι καθ’οδόν. Τα ερωτήματα, όμως, είναι πολλά και παραμένουν αναπάντητα. Κατά τη συζήτηση για την έγκριση του δανείου, στο δημοτικό συμβούλιο, ο Χάρης Δούκας δεν παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάθεσης και αξιοποίησης των πόρων του δανείου. Δεν παρουσίασε, αναλυτικά και συγκεκριμένα, τα σχολεία και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, ούτε την κατανομή των κονδυλίων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Δηλαδή, οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να εγκρίνουν ένα δανεισμό 75 εκατομμυρίων ευρώ, δίχως να ενημερωθούν, με σαφήνεια και ακρίβεια, για το πού και πώς θα διατεθούν τα χρήματα του δανείου.
Η σύγκριση με τη διοίκηση του Κώστα Μπακογιάννη είναι αναπόφευκτη. Τον Δεκέμβριο 2023, οπότε και έγινε αλλαγή σκυτάλης, οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Αθηναίων ανέρχονταν σε 568,6 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό, στην ιστορία του δήμου Αθηναίων, που εξασφάλισε η διοίκηση Μπακογιάννη, για τις ανάγκες της πόλης.
Να υπογραμμίσω ότι το παραπάνω ποσό, το εξασφαλίσαμε από τη βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, που είχε στη διάθεση του ο Δήμος Αθηναίων. Μάλιστα, καταφέραμε να μειώσουμε το δάνειο, που είχαμε παραλάβει από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, και βάλαμε στόχο το ανεξόφλητο υπόλοιπο να βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης προς τα 24 εκατομμύρια ευρώ έως το 2031.
Αυτή είναι η εικόνα των οικονομικών του Δήμου Αθηναίων, όπως τη διαμόρφωσε ο Κώστας Μπακογιάννης. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην. Οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου αυξάνονται από 65 εκατομμύρια ευρώ σε 140 εκατομμύρια ευρώ. Αυξάνεται, δηλαδή, ο δανεισμός της Αθήνας κατά 115%.
Την ίδια στιγμή, που αποφάσισαν τη λήψη δανείου, τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου προκαλούν μεγάλο προβληματισμό. Ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει ότι από απαιτήσεις για έσοδα ύψους 513,8 εκατομμυρίων ευρώ, τα 391,5 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζονται ανείσπρακτα ή βραδέως κινούμενα, ενώ οι πραγματικές εισπράξεις του Δήμου παραμένουν, μόλις, στο 2%-3% ετησίως.
Με άλλα λόγια, αν ο Χάρης Δούκας φρόντιζε να εισπράξει ο Δήμος όσα του χρωστούν, τότε δεν θα έβαζε την Αθήνα σε υποθήκη, μέσω της λήψης δανείου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ΟΧΕ «Αθήνα 2030», η διοίκηση Μπακογιάννη, εξασφάλισε 16,45 εκατομμύρια ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων και δημοτικών κτηρίων, ένα σημαντικό ποσό, που μέχρι σήμερα, ο Χάρης Δούκας δεν έχει αξιοποιήσει.
Τα σχολεία της Αθήνας, ασφαλώς, και επιβάλλεται να αναβαθμιστούν. Η σημερινή δημοτική αρχή, όμως, δεν παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των 75 εκατομμυρίων ευρώ, πριν ζητήσει την έγκριση του δανείου. Είμαστε, λοιπόν, σίγουροι ότι τα δανεικά θα πάνε στα σχολεία;
Τελικά, οι πολιτικοί κρίνονται από τις επιλογές τους. Η διοίκηση του Κώστα Μπακογιάννη, έφερε χρήματα στον Δήμο Αθηναίων, μείωσε το χρέος, που παρέλαβε, και άφησε έργο στην Αθήνα. Η διοίκηση του Χάρη Δούκα δανείζεται και υποθηκεύει την πόλη και το μέλλον της.
Η Αθήνα αξίζει καλύτερα σχολεία. Αξίζει, όμως, και μία διοίκηση, που να κατέχει τη γνώση για να κερδίζει πόρους για την πόλη και τους κατοίκους της. Μετά βεβαιότητας, δεν αξίζει την τωρινή δημοτική αρχή, που φορτώνει νέα χρέη στην πόλη και τους κατοίκους της.
*Ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης είναι ο CEO της ATManagement και τέως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων
