Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός-Εξετάζουμε όλες τις επιλογές
Νετανιάχου

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός-Εξετάζουμε όλες τις επιλογές

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση με τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις παρά τα δημοσιεύματα που έφεραν το Ισραήλ να κινείται άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα το οποίο επικαλούνταν ισραηλινό αξιωματούχο, ο Νετανιάχου δήλωσε «Δεν καθόμαστε με το ρόλοι στο χέρι. Φροντίζουμε τους στόχους της επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα».

Μιλώντας ενώπιον ξένων διπλωματών και δημοσιογράφων, ο ισραηλινός ηγέτης είπε «Η Χαμάς χρησιμοποίησε τα γεγονότα της Ημέρας της Ιερουσαλήμ και την κατάσταση στο Σέιχ Τζαρά για να εξυπηρετήσει το δικό της πολιτικό συμφέρον», λέει, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «κάνει τα πάντα» για να ελαχιστοποιήσει τα ατυχήματα.

Νωρίτερα το γαλλικό πρακτορείο είχε αναφέρει ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο «εκεχειρίας» βάση των δηλώσεων ανώτερου ισραηλινού στρατιωτικού αξιωματούχου ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι το εβραϊκό κράτος είναι έτοιμο για μια παράταση της επιχείρησης που ξεκίνησε πριν 10 ημέρες εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. «Εξετάζουμε το ζήτημα της πλέον κατάλληλης στιγμής για την κήρυξη εκεχειρίας», όμως «προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων», σχολίασε ο αξιωματούχος.

Αργά την Τρίτη η Γαλλία υπέβαλε σχέδιο απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρόςστην περιοχή στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Το γαλλικό σχέδιο ανακοίνωσης υποβλήθηκε ενώ το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει να μένει άπρακτο εδώ και οκτώ ημέρες, χωρίς να υιοθετεί καν μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο Γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κινέζος πρεσβευτής διευκρίνισε πως το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία – απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα – παραμένει επίσης στο τραπέζι του ΣΑ.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, για πρώτη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τάχθηκε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.