Μπαίνουν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν - Ζήτημα χρόνου ο έλεγχος του Αφγανιστάν

Μπαίνουν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν - Ζήτημα χρόνου ο έλεγχος του Αφγανιστάν

Δραματική είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν καθώς οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα Καμπούλ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, το οποίο επικαλείται το Reuters. Aμερικανική ομάδα συνεχίζει να εργάζεται στο αεροδρόμιο της πόλης, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι πολίτες της ΕΕ μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερη, άγνωστη τοποθεσία στην αφγανική πρωτεύουσα. 

«Δεν θέλουμε ούτε ένας αθώος Αφγανός πολίτης να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί καθώς αναλαμβάνουμε την εξουσία αλλά δεν έχουμε κηρύξει κατάπαυση του πυρός», δήλωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters.

Μετά την αστραπιαία προέλαση προς Καμπούλ, οι Ταλιμπάν διέταξαν τους μαχητές της να αποφύγουν τη βία, να επιτρέψουν ασφαλή διέλευση σε όποιον θέλει να φύγει ενώ ζήτησαν από τις γυναίκες να κατευθυνθούν προς προστατευόμενες περιοχές, δήλωσε ηγέτης των Ταλιμπάν από τη Ντόχα.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Κυριακή το πρωί την πόλη στρατηγικής σημασίας Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς μάχη, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Τζαλαλάμπαντ διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», δήλωσε αφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η ενέργεια αυτή «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων», πρόσθεσε.

Δυτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πτώση της πόλης.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η αποχώρηση αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Άρχισε η εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.

«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει... η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αναμενόταν πως η εκκένωση των περισσότερων διπλωματών θα ξεκινούσε σήμερα, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους που έχει φέρει την ισλαμική οργάνωση στα πρόθυρα της Καμπούλ μέσα σε μερικές ημέρες.

Την αποστολή 5.000 αμερικανών στρατιωτών στην Καμπούλ ώστε να συμβάλουν στο ασφαλές κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας και την απομάκρυνση του προσωπικού της από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Σύμφωνα με τις συστάσεις των διπλωματικών και στρατιωτικών και μυστικών μας υπηρεσιών, έχω εξουσιοδοτήσει την αποστολή περίπου 5.000 αμερικανικών στρατευμάτων για να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε μια ασφαλή απομάκρυνση του αμερικανικού και συμμαχικού προσωπικού», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η εκκένωση θα αφορά και Αφγανούς πολίτες που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις, καθώς και όλους εκείνους που διατρέχουν ειδικό κίνδυνο από την προέλαση των Ταλιμπάν.

Παράλληλα ο Τζ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρει στους εκπροσώπους των Ταλιμπάν στη Ντόχα «ότι οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά τους στο Αφγανιστάν, που θα θέσει σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό ή την αποστολή μας εκεί, θα αντιμετωπιστεί άμεσα και με ισχυρή στρατιωτική απάντηση».