Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Εκτός πραγματικότητας τα μέτρα για τους ναούς

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Εκτός πραγματικότητας τα μέτρα για τους ναούς

Απογοήτευση στην τοπική Εκκλησία για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ναών την περίοδο των εορτών, με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος να αναφέρει στον Ταχυδρόμο: «Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι χειρίζονται τα θέματα χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα ή θέλουν να μην τη βλέπουν».

Με την τοπική Εκκλησία, σύσσωμο τον κλήρο να αναμένει τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τον προβληματισμό του, επισημαίνοντας ότι «έχουμε μιλήσει για μια χρυσή τομή, για ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί εν τοις πράγμασι, δηλαδή στην πραγματικότητα. Δεν είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα της πολιτείας».

Συγκεκριμένα, οι εκκλησίες θα ανοίξουν για τους πιστούς, μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως είκοσι πέντε ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα τελεστεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Με το ζήτημα της ενότητας να κυριαρχεί, ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «η λιτανεία ή η μεγάλη εκδήλωση των Θεοφανίων στη θάλασσα ή στα ποτάμια ή στις λίμνες, είναι πολύ λογικό ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί τούτη τη χρονιά. Σε ό,τι αφορά όμως στο δωδεκαήμερο και τις θείες λειτουργίες, πρέπει να βρεθεί το μέτρο που να είναι εφαρμόσιμο. Ας ελπίσουμε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα δώσει τις σωστές κατευθύνσεις και αυτές θα ακολουθήσουμε».

Αναφερόμενος, τέλος, στους άνωθεν κρατούντες της πολιτείας, επεσήμανε ότι: «Πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο και θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι να κρατήσουμε την ενότητά μας. Το εύχομαι από καρδίας, έχω κάνει τεράστια προσπάθεια, ξέρω ότι και άλλοι προσπαθούν μαζί με μας. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι αν θέλουν να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και όλων των προβλημάτων που έχει η πατρίδα μας, να φροντίσουν να είμαστε ενωμένοι όλοι. Εμείς θα το επιδιώξουμε με κάθε τρόπο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει κι ο λαός μας να γιορτάσει Χριστούγεννα».