7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Mίνα Γκάγκα: Τα κρεβάτια στο σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητα

Mίνα Γκάγκα: Τα κρεβάτια στο σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητα
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Την αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, το οποίο όμως αντέχει, από τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό τονίζει με δηλώσεις της στο Liberal η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. Η ίδια σημειώνει πως «τα κρεβάτια στο σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητα» και υπενθυμίζει πως «όταν υπάρχει ανάγκη, ένα κρεβάτι που μετατρέπεται σε Covid-19, στερείται από κάπου αλλού». Επίσης, υπογραμμίζει πως «ο εμβολιασμός αποδεικνύεται πως παρέχει μεγάλη προστασία, γιατί με τα κρούσματα που είχαμε πέρυσι τα κρεβάτια ήταν γεμάτα, ενώ σήμερα όχι».

 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «ο ρυθμός εισαγωγών νέων κρουσμάτων κορονοϊού είναι συνεχώς αυξητικός και ακόμη είμαστε στον Αύγουστο», ενώ σημειώνει πως «ο εμβολιασμός αποδεικνύεται πως παρέχει μεγάλη προστασία. Με τους αριθμούς κρουσμάτων πέρυσι παρατηρούνταν γεμάτα νοσοκομεία, ενώ σήμερα όχι. Νομίζω πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί το επόμενο διάστημα».

Η κα. Γκάγκα αναφέρει πως «στο Σωτηρία  έχουν ήδη μετατραπεί τμήματα σε Covid-19. Οι ΜΕΘ έχουν αρκετά κρεβάτια, όμως  κάθε κρεβάτι που μετατρέπεται σε Covid-19, στερείται από κάπου αλλού. Τα κρεβάτια δεν είναι ανεξάντλητα σε κανένα σύστημα υγείας». Τέλος, υπογραμμίζει πως «τις προηγούμενες τρεις μέρες καμία εισαγωγή στη ΜΕΘ δεν περιέλαμβανε εμβολιασμένους», καθώς «στις ΜΕΘ μπαίνουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι».

Υπενθυμίζεται πως τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν εκθετική αύξηση. Στις 26 Αυγούστου ανακοινώθηκαν 3.538 νέα κρούσματα και 336 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη και τo 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.943 ασθενείς. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 266 ασθενείς, με τη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη . ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ξεπερνά τα 570.000 και ειδικότερα ανέρχεται σε 573.605 κρούσματα.  Οι νέοι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού είναι 28, ενώ από την έναρξη της πανδημικής επίσης έχουν καταγραφεί συνολικά 13.539 θάνατοι.