8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Μιχαηλίδου: Περισσότεροι από εμάς να γίνουμε ανάδοχοι παιδιών

Μιχαηλίδου: Περισσότεροι από εμάς να γίνουμε ανάδοχοι παιδιών
eurokinissi

Η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ σχετικά με την αναδοχή παιδιών τόνισε ότι «τώρα πια ο ρόλος του κράτους είναι πολύ ουσιαστικός και πιο κεντρικός για το αν το παιδί θα πάει σε θετή ή ανάδοχη οικογένεια γιατί ή αίτηση γίνεται κεντρικά. Ο υποψήφιος γονέας κάνει μια αίτηση στο www.paidi.gov.gr όπου μπορεί να δει όλη τη διαδικασία. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι πλέον ο γονέας αντί να κάνει αίτηση σε πολλές δομές για να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες να φέρει στην οικογένεια ένα παιδί τώρα κάνει μία και μοναδική».

«Επτά στα οκτώ παιδιά που είναι στα ιδρύματα είναι κατάλληλα για αναδοχή και όχι για υιοθεσία ενώ επτά στις οκτώ αιτήσεις είναι για υιοθεσία δηλαδή υπάρχει μια αναντιστοιχία», ανέφερε η υφυπουργός.

«Τα παιδιά τα οποία είναι σε δομές βρίσκονται εκεί με εισαγγελική εντολή απομάκρυνσης μέχρις ότου κι εάν ο εισαγγελέας και το δικαστήριο αποφασίσουν ότι η βιολογική οικογένεια δεν θα σταματήσει να είναι κακοποιητική απέναντι στο παιδί ή θα είναι ή όχι κατάλληλη για να δεχθεί πίσω το παιδί της να το μεγαλώσει η ίδια, μέχρι τότε το παιδί -κι εάν το αποφασίσει το δικαστήριο- θέλουμε και μπορεί να πάει μόνο σε ανάδοχη οικογένεια. Αν το δικαστήριο αποφασίσει αμετάκλητα ότι η βιολογική οικογένεια δεν μπορεί να φιλοξενήσει πλέον το δικό της το παιδί τότε το παιδί είναι κατάλληλο για υιοθεσία και η αλήθεια είναι ότι αυτό παίρνει κάποιο καιρό», εξήγησε.

«Το δικό μας το καθήκον είναι να ανταποκριθούμε στο προφίλ των παιδιών και περισσότεροι από εμάς να γίνουμε ανάδοχοι. Να γίνουμε ανάδοχοι θέλοντας να βγάλουμε το παιδί από το ίδρυμα, βοηθώντας το να μη χάνει την παιδικότητά του μέσα σε ένα ίδρυμα όσο καλό και να είναι αυτό» σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου ενώ μάλιστα ανέφερε ότι στα ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται η αναδοχή.