Μία προοδευτική δικαστικός θα γίνει η πρώτη γυναίκα ΠτΔ
Guardian

Μία προοδευτική δικαστικός θα γίνει η πρώτη γυναίκα ΠτΔ

«Ιστορικό βήμα» για τη χώρα χαρακτηρίζει ο Guardian την κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, «μια προοδευτική δικαστικό που έχει πολλές φορές βρεθεί απέναντι στο κατεστημένο», όπως σημειώνει.

Σε άρθρο της επισημαίνει πως από την απόφαση του πρωθυπουργού αιφνιδιάστηκαν πολλοί, ακόμα και στο κόμμα της ΝΔ, ενώ τονίζει πως εντός λίγων ωρών από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου, σε μια σπάνια κίνηση συναίνεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την επιλογή, όπως επίσης και το ΚΙΝΑΛ. Αυτό, σημειώνει βρετανική εφημερίδα, θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπολογίζεται η εκλογή Σακελλαροπούλου με 266 επί συνόλου 300 εδρών.

Ο  Guardian αναφέρει επίσης: «Το ιστορικό αυτό βήμα, λένε οι αναλυτές, θα αποκαταστήσει σε ένα βαθμό τον περιορισμένο σε αριθμό διορισμό γυναικών στην κυβέρνηση. Μόλις πέντε μπήκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν η ΝΔ κέρδισε στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο, απόφαση για την οποία ο πρωθυπουργός δέχθηκε επικρίσεις εντός και εκτός συνόρων.».

Επίσης, σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως η πρόταση του για την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου αντανακλά την «αναγέννηση» της Ελλάδας σε μια εποχή που η χώρα ανακάμπτει σταδιακά από το την κρίση χρέους της.