ΓΔ: 896,78 -13,43 (-1,48 %)

Τζίρος: 123,29 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,78 -13,43 (-1,48 %)

Τζίρος: 123,29 εκατ. €   RT

Μια, μια οι χώρες «σηκώνουν» ξανά το μανίκι για το εμβόλιο της AstraZeneca

Μια, μια οι χώρες «σηκώνουν» ξανά το μανίκι για το εμβόλιο της AstraZeneca
AP Photo/Peter Dejong

Η μια χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν ξανά την απόφασή τους για την επανέναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Συγκεκριμένα, ο ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα, μετά από εξέταση όλων των δεδομένων, ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ δεν συνδέεται με τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί.

Συγκεκριμένα, από το απόγευμα και μετά έχουν ανακοινώσει ότι συνεχίζουν τους εμβολιασμούς οι: Γερμανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Κύπρος. Εξάλλου, οι δηλώσεις του Ντράγκι ήταν ενθουσιώδεις, κάτι που σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύσει και για την Ιταλία, ενώ και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ τόνισε ότι θα κάνει το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Στη Γερμανία ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την περασμένη Δευτέρα τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να αφήναμε τους γιατρούς να συνεχίσουν χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση», από τη στιγμή που οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ήταν σωστό να σταματήσουμε προσωρινά τους εμβολιασμούς, δήλωσε, παραδεχόμενος ότι επρόκειτο για δύσκολη απόφαση, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «καλή» την απόφαση του ΕΜΑ. Οι γιατροί, πρόσθεσε, θα πρέπει τώρα να ενημερωθούν σχετικά με τον κίνδυνο θρόμβωσης στον εγκέφαλο για γυναίκες κάτω των 55 ετών ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να ενημερώσουν όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν. Τα δε στοιχεία που οδήγησαν στην αναστολή χρήσης του εμβολίου θα αναφέρονται στο δελτίο πληροφοριών, διευκρίνισε.

Από την πλευρά της Ισπανίας η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Νταρίας ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα επαναληφθούν από την επόμενη Τετάρτη, εξηγώντας μέχρι τότε ότι οι αρχές θα αποφασίσουν ποιες ομάδες του πληθυσμού θα λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η Πορτογαλία από την πλευρά της αίρει επίσης την προσωρινή αναστολή χρήσης του εμβολίου και θα ξαναρχίσει να το χρησιμοποιεί από τη Δευτέρα. 

Στην Ολλανδία, ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε, ανακοίνωσε απόψε ότι οι εμβολιασμοί θα ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

«Η επιτροπή κατέληξε σε ένα σαφές επιστημονικό συμπέρασμα: Αυτό είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Τα οφέλη του υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», είπε νωρίτερα η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Εμερ Κουκ στη συνέντευξη Τύπου.

«Η επιτροπή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται με την αύξηση του συνολικού κινδύνου εμφάνισης θρομβώσεων», συνέχισε η Κουκ.

«Αυτήν την στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Δεν μνημονεύονται στις κλινικές δοκιμές και δεν καταγράφονται ως γνωστές και αναμενόμενες παρενέργειες. Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση δεν είναι μη αναμενόμενη, μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις» πρόσθεσε η διευθύντρια του ΕΜΑ.

Να σημειωθεί ότι χθες η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων.

Όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters, η τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Τρίτης κατέληξε σε ταύτιση απόψεων στο ότι εφόσον είναι θετική η εισήγηση του ΕΜΑ δεν υπάρχει λόγος να μην αρχίσει εκ νέου ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Και η γερμανική πλευρά είχε ανακοινώσει ότι η απόφαση του ΕΜΑ θα είναι δεσμευτική.