Μεγάλος κίνδυνος για τις αγορές μία νίκη της Λε Πεν

Μεγάλος κίνδυνος για τις αγορές μία νίκη της Λε Πεν

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης θεωρείται σήμερα πολύ μικρότερος από το 2017, όταν διεξάχθηκαν οι προηγούμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η πιθανότητα η Μαρίν Λε Πεν να κόψει πρώτη το νήμα της εκλογικής κούρσας, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρωζώνης. Αυτό σημειώνει η Capital Economics, αναλύοντας τα δεδομένα και τα σενάρια για τις εκλογές στη Γαλλία, με φόντο τον σημερινό πρώτο γύρο.

Ο βρετανικός οίκος εκτιμά ότι στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και οι δημοσκοπήσεις για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης στις 24 Απριλίου, υποδεικνύουν ότι η Λε Πεν… πλησιάζει στο Μέγαρο Ελιζέ, οι αγορές θα υποστούν απώλειες και κυρίως τα assets που συνδέονται με κάποιο τρόπο με τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης. Ενδεχομένως η πιο χαρακτηριστική επίδραση θα είναι στο ευρώ για το οποίο προβλέπει ότι μπορεί να υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου προς το επίπεδο των 1,05 δολαρίων.

Η Capital Economics στέκεται στο γεγονός ότι το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων έχει ενισχυθεί σημαντικά από την ημέρα που δημοσιεύθηκαν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν αυξημένα ποσοστά τη Λε Πεν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα spreads όχι μόνο των γαλλικών αλλά και των υπολοίπων ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνται ανοδικά εδώ και αρκετό καιρό.

Μία ακόμη παρατήρηση είναι ότι τις τελευταίες ημέρες οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών σημειώνουν απώλειες μεγαλύτερες από άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ το ευρώ χάνει έδαφος όχι μόνο έναντι του δολαρίου αλλά και άλλων νομισμάτων.

Οι ανησυχίες εστιάζονται στον δεύτερο γύρο. Ο Μακρόν παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις και η Λε Πεν δείχνει να κερδίζει τη δεύτερη θέση από τον Μελανσόν στο νήμα. Όμως η διαφορά μεταξύ του Μακρόν και της Λε Πεν, στη μεταξύ τους αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο, έχει συρρικνωθεί περίπου στις 5 μονάδες, όταν βρισκόταν γύρω στις 10 μονάδες καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης, οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν πλέον 15% πιθανότητες νίκης στη Λε Πεν, έναντι 5% πριν από λίγες εβδομάδες.

Αν τελικά επικρατήσει ο Μακρόν, που είναι και το βασικό σενάριο, οι πρόσφατες αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να υποχωρήσουν κάπως, παρά το γεγονός ότι οι άλλοι δύο σημαντικοί κίνδυνοι που τις αφορούν άμεσα - όπως οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ – θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Αν όμως γίνει η έκπληξη και η Λε Πεν κερδίσει τις εκλογές, η Capital Economics προετοιμάζει τους επενδυτές για σημαντικές επιπτώσεις. Σε αντίθεση με το 2017, σημειώνει, η διαφορά μεταξύ των CDS που προστατεύουν έναντι του κινδύνου εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ και κατ’ επέκταση της μετατροπής των γαλλικών ομολόγων σε άλλο νόμισμα, και των CDS που δεν προστατεύουν από αυτόν τον κίνδυνο, είναι σχεδόν αμετάβλητη. Άρα ο κίνδυνος εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ είναι σύμφωνα με τις αγορές αμελητέος.

Όμως η Λε Πεν διαφωνεί με πολλές από τις πολιτικές αποφάσεις των Βρυξελλών και θέλει να αλλάξει τη δομή της νομισματικής ένωσης για να μην επιστρέψει στα περί εξόδου από το ευρώ. Υπόσχεται δε, στους Γάλλους ψηφοφόρους ότι θα αγνοήσει τόσο την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού δικαίου όσο και τους δημοσιονομικούς κανόνες. Άρα, το γεγονός ότι δεν εμφανίζει ως πρώτο στόχο την έξοδο από το ευρώ δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλα ρήγματα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Επομένως, μία νίκη της Λε Πεν θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα σε περαιτέρω άνοδο τα spreads. Το πόσο μεγάλη θα είναι η άνοδος θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Η Capital Economics παραθέτει το παράδειγμα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία το 2018, μεταξύ Λέγκας του Βορρά και Κινήματος Πέντε Αστέρων. Τότε, το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Από τη στιγμή που τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας είναι σε καλύτερη κατάσταση από της Ιταλίας, μία αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στα γαλλικά spreads εκτιμάται ότι θα είναι το «ταβάνι» στην περίπτωση νίκης της Λε Πεν. Θα αυξηθούν όμως και τα υπόλοιπα spreads και το ευρώ θα κινηθεί προς την πλήρη ισοτιμία με το δολάριο.

Βέβαια, το πόσο θα επιδεινωθούν οι συνθήκες θα εξαρτηθεί από το πόσο κόντρα θα πάει η Λε Πεν στους κανονισμούς της Ευρώπης, ενώ δεν αποκλείεται να συμβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό όπως έγινε και με τα δύο ιταλικά κόμματα.