«Μαζικές εκκαθαρίσεις» του Κάμινγκς στη βρετανική διοίκηση

«Μαζικές εκκαθαρίσεις» του Κάμινγκς στη βρετανική διοίκηση

Η ανακοίνωση της παραίτησής του γραμματέα του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου και συμβούλου εθνικής ασφαλείας, σερ Μαρκ Σέντγουιλ μια ακόμα απόδειξη της παντοδυναμίας του αμφιλεγόμενου αρχιτέκτονα του Brexit Ντόμινικ Κάμινγκς στη δημόσια διοίκηση. 

Η παραίτηση του σερ Μαρκ έρχεται μετά από έντονη φημολογία για σύγκρουσή του με τον στενό κύκλο συμβούλων του Βρετανού πρωθυπουργού και κυρίως τον Κάμινγκς ο οποίος θεωρούσε τον αξιωματούχο «φιλοευρωπαίο». Ο Σεντγουιλ δεξί χέρι της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι μια άτακτη έξοδος από την ΕΕ θα ισοδυναμούσε με "καταστροφή", κάτι που ο Κάμινγκς φέρεται να μην συγχώρησε ποτέ. 

Η κυβέρνηση Τζόνσον τονίζει ότι η παραίτηση του Σεντγουιλ έγινε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συστ;Hματος λειτουργίας του κυβερνητικού μηχανισμού, ουσιαστικά όμως είναι κοινό μυστικό ότι ο Κάμινγκς προχωρά σε μαζικές εκκαθαρίσεις και αντικατάσταση με ανθρώπους της πλήρους του εμπιστοσύνης. Κυρίως όμως, φαίνεται να εξωθούνται σε παραίτηση άνθρωποι τους οποίους ο Κάμινγκς θεωρεί ότι δεν πιστεύουν στο Brexit.

Είχαν προηγηθεί οι απολύσεις- παραιτήσεις του Φίλιπ Ρατναμ πρώην γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Εσωτερικών και του Σερ Σάιμον ΜακΝτόναλντ γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι παραιτείται μετά την συγχώνευση του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης, έργο όπως λέγεται του Καμινγκς.

Προ μηνών, ο Σαγιντ Τζαβιντ παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών αφότου ο Καμινγκς φέρεται να ζήτησε να απομακρυνθούν όλοι οι ειδικοί σύμβουλοι του υπουργού και να αντικατασταθούν με ανθρώπους της επιλογής του. O Τζαβιντ είχε ψηφίσει και αυτός υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη το 2016.

Οι σχέσεις όμως του συμβούλου με τον πρώην Υπουργό είχαν διαταραχθεί έντονα από τον Αύγουστο του 2019, όταν ο Κάμινγκς απέλυσε τη σύμβουλο του, Σόνια Καν χωρίς καν να τον ενημερώσει. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το δεξί χέρι του Τζόνσον πίστευε ότι η Καν ενημέρωνε μυστικά τον προκάτοχό του Τζαβιντ, Φίλιπ Χάμοντ.