«Μας είπαν πως αν είμαστε πολλοί, δεν θα μας σταματήσουν»
Μετανάστες σε Guardian

«Μας είπαν πως αν είμαστε πολλοί, δεν θα μας σταματήσουν»

Στις συνθήκες που επικρατούν στην τουρκική πλευρά των συνόρων μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να «ανοίξει τις πύλες» προς την Ευρώπη αναφέρεται δημοσίευμα του Guardian, παραθέτοντας και μαρτυρίες: «Αν είμαστε πολλοί και περάσουμε τα σύνορα δεν θα μπορέσουν να μας σταματήσουν», λένε οι μετανάστες.  

Περιγράφοντας την έκρυθμη κατάσταση στον Έβρο, η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως «λίγες ώρες μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου, κύμα προσφύγων συγκεντρώθηκε στην Αδριανούπολη για να ξεκινήσει το ταξίδι προς τα σύνορα». 

Μεταξύ των μεταναστών, Αιθίοπες, Αλγερινοί, Παλαιστίνιοι, Αφγανοί. Οι Αλγερινοί αποφάσισαν να περπατήσουν έχοντας μαζί τους μετανάστες από διάφορες χώρες όπως τα νησιά Κομορος στη Δυτική Αφρική. «Ένας άνθρωπος από το μέρος αυτό, ρώτησε τους Αλγερινούς: "Φτάσαμε;" "Όχι είμαστε ακόμα στη Τουρκία αλλά αν είμαστε πολλοί και περάσουμε τα σύνορα δεν θα μπορέσουν να μας σταματήσουν" απάντησε ένας εξ αυτών». 

Οι Αλγερινοί, οι οποίοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχαν τα άτυπα ηνία του κύματος των μεταναστών, εξήγησαν ότι σκοπός τους ήταν να πάνε προς το φράχτη. Η συμβουλή τους προς τους υπόλοιπους ήταν απλή: «Ό,τι και να γίνει μην περιμένετε όσους πέσουν κάτω η αργήσουν. Απλά τρέξτε». 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πολλοί εξ αυτών έφτασαν στα σύνορα όπου συνάντησαν τις δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας με τις οποίες συγκρούστηκαν πετώντας πέτρες και ότι άλλο βρούν, αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ. 

Διαβάστε ακόμα:

- Μετανάστες σε Guardian: «Μας είπαν πως αν είμαστε πολλοί, δεν θα μας σταματήσουν»